Nyheter

E.S.T. Symphony på Maijazz

På Maijazz neste år vil Esbjörn Svenssons komposisjoner framføres av trioens to gjenlevende musikere sammen med Stavanger symfoniorkester og Helge Lien, Eivind Aarset, Tor Yttredal og Mathias Eick.

I 2006 prydet Esbjörn Svensson, Dan Berglund og Magnus Öström – også kjent som E.S.T. – MaiJazzplakaten, og var et av høydepunktene under festivalen. Ingen visste at dette var siste gang trioen sto på scenen i Stavanger. I 2008 døde Esbjörn Svensson i en tragisk dykkerulykke. På dette tidspunktet var E.S.T. det noe av det ypperste Europa hadde å by på innenfor instrumentaljazz. E.S.T. appelerte til musikk-kjennere uansett sjanger, og ikke minst ble de en døråpner til jazzen blant de yngre.

Flere av Esbjörn Svenssons komposisjoner er nå arrangert for symfoniorkester og jazzsolister. Et konsept som på mange måter er skreddersydd for MaiJazz. Helt siden  1994 har festivalen jevnlig hatt et samarbeid med byens velrenommerte symfoniorkester, til glede for begge parter. Ryggraden i selve arrangementene gjort for «E.S.T. Symphony», er det som Esbjörn Svensson selv skrev i 2003 for trioen og kammerorkester og solister til festivalen Jazz Baltica. Siden er orkester-arrangementene for denne konserten skrevet av den svenske dirigenten og arrangøren Hans Ek, en mangeårig brobygger mellom klassisk musikk, jazz, folkemusikk og pop.

Trioens to gjenlevende musikere, bassist Dan Berglund og trommeslager Magnus Öström, utgjør grunnstammen i «E.S.T. Symphony». I tillegg til disse to og Stavanger symfoniorkester, står også Helge Lien (flygel), Eivind Aarset (gitar), Tor Yttredal (saksofoner), Mathias Eick (trompet) samt en vokalist på scenen i Stavanger konserthus 9. mai 2014.

Svenska Dagbladet skrev følgende etter en konsert i Stockholm i sommer: «Det blir stående ovationer redan före paus. Kvällen är fylld av starka känslor, och Magnus Öström föreslår, inte en tyst minut för Esbjörn Svensson, men en lång applåd.»

Mer om Maijazz her.

Fra forsiden

Ukas Jazzprofil

UKAS JAZZPROFIL: David Jønsson

David Jønsson kvesser blyanten. Det neste året vikarierer han som markedsansvarlig på Nasjonal jazzscene, og med fem ukentlige konserter i jazzens storstue Victoria, er det mye tekstarbeid og info som skal pushes ut.

Meld deg på vårt nyhetsbrev