I statsbudsjettet som ble lagt fram i dag, reduseres bevilgningene til musikkformål med minst 20 millioner kroner fra det opprinnelige budsjettet. Også andre kulturposter reduseres, og midler flyttes rundt innenfor kulturfeltet. Balansekunst-millionen er helt fjernet.
(foto: KUD/Wenche Nybø)
Ny retning for kulturpolitikken, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding i dag. I forslaget til statsbudsjett har regjeringen flyttet rundt på en rekke bevilgninger innenfor musikkformål, og den totale reduksjonen kommer ikke tydelig fram. Likevel kan vi lese at ettårig- og flerårig prosjekttilskudd under Norsk kulturfond reduseres med til sammen 19,5 millioner. I følge kilder i Norsk kulturråd kan dette tyde på at den totale rammen ender opp på 2013-nivå.
Prioriteringer i prosjekttilskudd
Statsbudsjettet understreker at tilskuddsordningene for arrangører, ensembler og publiseringsstøtten for musikkinnspillinger skal prioriteres ved fordelingen av midlene under denne posten. – Vi er skuffet over at støtten til musikktiltak ikke øker så mye som forventet, men reduseres med minst 20 millioner. Spesielt bekymringsfullt er det at de foreslåtte prioriteringene ikke inneholder musikerstøtten, sier Tore Flesjø, daglig leder i Norsk jazzforum. – Musikerstøtten er et viktig bidrag til å bedre musikernes kår og bør heller styrkes, sier Flesjø.
Balansekunst-millionen fjernet
I 2013 har Norsk kulturråd hatt en prøveordning for særskilte tiltak for å fremme likestilling på musikkområdet. Denne ordningen fjerner regjeringen i sitt nye statsbudsjett. Et tilbakeslag, mener Norsk jazzforum, som sammen med en rekke andre organisasjoner har jobbet lenge for å etablere Balansekunst-prosjektet. Det er helt nødvendig med langsiktige tiltak på mange ulike nivåer for å utjevne kjønnsbalansen i norsk musikkliv. Balansekunst-millionen var et lite men svært viktig bidrag, og når denne strykes er dette et signal fra regjeringen at de ikke tar problematikken på alvor, mener Norsk jazzforum.
Desentralisering
I det nye forslaget til statsbudsjett kan vi lese at Regjeringen mener kulturtilbud med offentlig støtte må være allment tilgjengelige, og at kulturpolitikken skal bidra til å gi mennesker mulighet til å delta i og oppleve et mangfoldig kulturliv. Statsbudsjettet understreker imidlertid at det ikke aktuelt for Regjeringen å legge føringer på institusjonenes programmering og profil.
– Regjeringen vil gi norsk kulturpolitikk en ny retning ved å stimulere til vekst og idéskaping nedenfra fremfor å styre ovenfra. Det overordnede målet er høyere kvalitet og økt oppmerksomhet om innhold fra aktørene selv. Vi vil styrke maktspredning og mangfold ved å desentralisere beslutninger, sier kulturminister Thorhild Widvey i en pressemelding i dag. Regjeringen vil blant annet gjennomgå Norsk kulturråds virksomhet.
Nistepakken til Rikskonsertene fjernes
Rikskonsertens satsing på Konsert på jobben, Den Kulturelle Nistepakken, strykes i dagens statsbudsjett. Det foreslås at ordningens 3,8 millioner omdisponeres til andre formål. DKN var Rikskonsertenes nye satsing da den forrige regjeringen fjernet den offentlige turnévirksonhet, og dermed vil en rekke musikere miste viktige arbeidsoppdrag.
To kor fast på Statsbudsjettet 2014
Også den nye regjeringen ønsker å satse på kor og styrker feltet med til sammen seks millioner kroner. Men de ønsker ikke å etablere den foreslåtte tilskuddsordningen for semiprofesjonelle kor, men heller overføre disse midlene til to prioriterte profesjonelle kor; Det Norske Solistkor og Kor Vest. Jazzfeltets Trondheims Voices ser ikke ut til å følge Det Norske Solistkor og Kor vest over på fast post, men ser ut til å bli liggende på post 55/56 eller fortsatt under ensemblestøtten.
Gaveforsterkningsordning og nytt kunnskapssenter
Regjeringen vil innføre gaveforsterkningsording for å styrke den private finansieringen av kulturinstitusjonene, og mener dette vil spre makten i kulturlivet. Regjeringen foreslår å bevilge 10 millioner kroner til ordningen i 2014, og Kulturdepartementet vil selv forvalte ordningen det første året. Regjeringen foreslår også å etablere et nytt kunnskapssenter for kulturnæringene, med en bevilging på fem millioner kroner i 2014.