Nyheter

– Kunstens frihet er bunnlinja

Da Regjeringen i dag la fram handlingsplanen for kultur og næring, understreket Kulturminister Hadia Tajik at kunstens frihet og egenverdi er bunnlinja.

De tre statsrådene Hadia Tajik, Liv Signe Navarsete og Trond Giske la fram handlingsplanen «Fra gründer til kulturbedrift» på det nye stedet Kulturhuset i Oslo i dag.
– Kulturpolitikk er ikke bare noe man driver med i Kulturdepartementet, konstaterte Tajik innledningsvis. Handlingsplanen for kulturnæringen er et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. Kunnskapssenter, bransjeråd, kulturelt entreprenørskap og etablering av kulturnæringssatsing i Norsk kulturråd og Innovasjon Norge var blant tiltakene som ble presentert.

Næringspotensiale og kunstens frihet
Handlingsplanen forteller at sysselsettingen i kulturnæringen har økt med 50% de siste ti årene og at verdiskapingen har økt med hele 77% i samme periode. Sysselsettingen og verdiskapingen er størst i storbyene, men den største veksten har vært i områder med spredt bosetting. Regjeringen mener det ligger et fantastisk næringspotensiale i kunst og kultur.

– Det er ingen motsetning mellom et sterkt offentlig støttet kulturliv og det store næringspotensialet i norsk kultur, sa Nærings- og handelsminister Trond Giske.
– Kunstnere tørr i større grad å ta kunstnerisk risiko med offentlig støtte i ryggen, uttalte Tajik. Et av tiltakene i handlingsplanen er at Kulturdepartementet justerer kunstnerpolitikken for at kunstnere skal ha bedre muligheter for å tjene penger på sin kunstneriske virksomhet. Blant annet vil ikke lenger inntekter fra egen kunstnerisk virksomhet føre til avkortning av stipendutbetalinger.

Kunnskap og statistikk
Flere av Regjeringens forslag til tiltak innebærer mer kunnskap og innhenting av statistikk.  Som et ledd i å følge opp rapporten fra Grund-utvalget vil det bli etablert et kunnskapssenter for kulturnæringene. Kulturdepartementet bevilger 2,5 millioner til denne etableringen og utlysning kommer i løpet av kort tid.

Kulturdepartementet har gitt Norsk kulturråd i oppdrag å utvikle en statistikkmodell om norsk musikknæring hvor eksport belyses særlig. Det vil bli satt av ytterligere ressurser for å utarbeide statistikk basert på den nye modellen, og arbeidet vil skje i dialog med Music Norway og musikkbransjen. I tillegg ønsker Regjeringen oppdatert statistikk om kulturnæringens betydning for norsk økonomi. De etablerer også et bransjeråd for kulturnæringen på 16 personer som blant annet inkluderer Maria Utsi, leder for Varangerfestivalen og styremedlem i Norsk jazzforum.

Entreprenørskap
Regjeringen vil bidra til at flere kulturgündere klarer å løfte gode ideer til å bli bedrifter og næringsvirksomhet. Arts & business Norway har fått i oppdrag å utvikle en modell for kulturelt entreprenørskap. – Norsk jazzforums utredning om musikkentreprenører fra 2011 bør følges opp i denne sammenhengen, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.
Innovasjon Norge har fått i oppdrag å utvikle en ny, nettbasert tjeneste i samarbeid med Altinn for å samle relevant informasjon for gründere.

Omstridt endring av reisestøtteordningen
I handlingsplanen skriver Regjeringen at de ønsker å åpne reisestøtteordningen i Music Norway til å omfatte også musikernes støtteapparat i forbindelse med satsing i utlandet. Denne endringen trer i kraft allerede ved neste tildeling som har søknadsfrist 1. juni i år. MFO og Norsk jazzforum mener Kulturdepartementet er nødt til å tilføre ordningen friske midler før nye grupper kan få innpass i ordningen.  – Vi har forståelse for at noen artister har behov for et sterkt management i ryggen for å lykkes med sin karriere utenfor Norge og at dette leddet også bør styrkes ved hjelp av finansiering fra det offentlige. MFO og Njf mener imidlertid at det er svært uheldig at nye grupper gis tilgang til Reisestøtteordningen uten at ordningen tilføres friske midler. Reisestøtteordningen er meget viktig for mange av våre medlemmer og for andre norske utøvende musikere, sier Tore Flesjø, daglig leder i Norsk jazzforum.

Mye rapport, mindre handlingsplan
Etter en rask gjennomlesing av «Fra gründer til kulturbedrift» er inntrykket at dette i stor grad er en rapport og mindre handlingsplan. Den beskriver en kulturnæring i sterk vekst  og skissere endel gode tiltak. Men med tanke på det fantastiske næringspotensiale statsrådene i dag uttalte at kulturnæringen har, virker tiltakene forsiktige. Handlingsplanen peker mye på kunnskap, statistikk og informasjon. Flere konkrete tiltak som handlingsplanen viser til, er allerede innført og dermed intet nytt.

Tekst: Camilla Slaattun Brauer
Pressefoto: Anne Cecilie Lund/NHD

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev