Nyheter

Landsmøtet, dag én

Opp mot hundre deltakere, én politisk rådgiver, ett band, fem punkter, antydning til latter, flere tilfeller av å ta til etterretning. Omtrent slik kan dag én av Norsk jazzforums landsmøte oppsummeres.

Tekst: Pål Buset
Foto: Camilla Slaattun Brauer

Eller sagt med daglig leder Tore Flesjøs ord: – Vi kom meget godt i gang. Det var flott å ha Kulturdepartementet på besøk. De setter åpenbart pris på, og er klar over, jazzens viktige posisjon i Norges musikkliv.

Karl Seglem og Morning Has Occurred

Det er mye som skal klaffe fredag ettermiddag når det er landsmøte. Heldigvis faller alt på plass og de fleste representantene ser ut til å ha funnet flyet og fått tildelt sine respektive hotellrom og stemmekort. Først et fint, lite musikalsk innslag. Morning Has Occurred & Karl Seglem. Deretter åpning ved politisk rådgiver i kulturdepartementet, Håvard Fossbakken.

Fossbakken er etter eget sigende jazzentusiast. I tillegg til fine ord om Norsk jazzforums viktige betydning for norsk musikkliv og –eksport, får vi fortellingen om en ung Fossbakken som ble hekta på jazz via en litt eldre fyr, en saksofonist ved navn Petter Wettre. Du skal ikke undervurdere en konserts påvirkningskraft. Og det er vel egentlig et ganske betegnende motto for dagen.
Norsk jazzforum fyller seksti. – Gratulerer med dagen, sier Fossbakken, og snart er det stortingsvalg. Dette skal ikke være en valgkamptale, fortsetter Fossbakken, men husk at videre satsning på kultur avhenger av valgresultatet.

Han minner også om at kulturløftet har økt tilskudd til ulike former for musikksatsning med 603 millioner.

Ellers oppfordrer Fossbakken til å møte opp på Hadia Tajiks Kulturløftet 3-turné. Regjeringa vil ha innspill. Fossbakken ønsker også lykke til med nye seksti år, og håper de vil være like framgangsrike, før han løper videre til Arbeiderpartiets eget landsmøte.

Odd Erik Hansgaard forteller om fine seks år som styreleder.

Odd Erik Hansgaard sier han har hatt seks fantastiske år som styreleder. – Jeg føler meg veldig heldig som har fått være med på dette.
Så har vel også det meste av grafer pekt i riktig retning i Hansgaards tid. Jevnt stigende medlemstall, gode år med kulturløfte og ballanse i regnskapet. Norsk jazzforum, sier han, er en samla organisasjon, en organisasjon der medlemmene står sammen og spiller på lag med hverandre. Det er en organisasjon i vekst – antallet musikermedlemmer har økt med 191, 12 klubber har kommet til og ikke mindre enn 45 nye storband.

Han tar også opp den såkalte musikervirkeligheten. Mange musikere, få muligheter og stillinger. Utvikling og –prøving av entreprenørskap. Setter av nye midler til det i år. Et håp om at Norsk jazzforum får gjennomslag, vinner igjennom hos lokale myndigheter. Nett er viktig. Fint med det som er i gang, men må heller ikke glemme å satse. Og ikke minst må medlemmene selv bidra og være aktive.

Så er det tid for en hel del formaliteter. Innklapping av det som innklappes skal. Godkjenning av ditt og datt, møteleder og referent med flere.
Møteleder overtar, styreleder takker av. Pål Koren Pedersen er en dyktig møteleder. Han gir oss en kjapp og poengtert innføring i møteetikette og assortert reglement. Deretter sier han, – jeg gjør som Fredrik Skavlan, og kaster notatarket, liksom nonchalant over skulderen. Små blaff av humor er alltid velkomment i en allmøtestemning som denne.

Nytt punkt, nytt tema. Det er tid for oppsummering og etterretningstagning til årsrapport. Bjørnar Vasenden fra Bergen jazzforum loser oss elegant gjennom blekka. God utvikling på medlemsfronten nevnes igjen. Det gjør også arbeidet med musikeres arbeidsvilkår og gode besøkstall og prognoser for og på nett. Godt arbeid med kjønnsballanse i musikken skal også med.
– Vi deler ut noen flotte priser, sier han og Vinterjazz har kommet i ny innpakning.
Kort sagt blir stort og smått oppsummert. Årsrapporten klappes inn til etterretning.
Unni Partapuoli, økonomi og administrasjonsansvarlig i Norsk jazzforum, orienterer om regnskap for 2011 og 2012. Ballanse. Overskudd i 2012. Et minimalt underskudd i 2011. Overskuddet skal overføres til storbandmidler og entreprenørprosjektet.
Alt i orden, og regnskapene blir enstemmig tatt til etterretning.

Dagens siste punkt, sak fire. Kontrollkomiteens rapport ved Leif Mangerud.
Komiteen har ingen ting å utsette på styrets arbeid.
Også dette tas til etterretning.

Så er det slutt. Noen skarve timer med etterretningtaking og formaliteter, og en jevnt over interessant gjennomgang av Norsk jazzforums virke de siste par år. Det er tid for tapas og mingling, og møteanmelderen konkluderer med at denne fredagsettermiddagen egentlig har vært ganske fin. Kanskje ikke de helt store overraskelsene, kanskje ikke like nyskapende som deler av norsk jazz, men så kommer heller ikke voteringene før på dag to.
Det er først i morra det ordentlige møteklimaet gjør seg gjeldende. Det er først da det kanskje blir vedtektsendringer og forhandling. Og på søndag er det valg av styreleder. Aj, aj, aj!  Det blir spennende.
Følg landsmøtethrilleren videre på Jazzinorge.no.

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev