Nyheter

Kulturutredning viser vei

Kulturutredningen 2014 som ble lagt fram av utvalgsleder Anne Enger tirsdag 4. mars, viser en solid og tydelig vei mot 2014.

(pressefoto: KUD / Ketil Frøland)

– Kulturløftet representerer en imponerende satsning som har kommet hele kulturlivet til gode. Det har vært et spennende og utfordrende oppdrag. Vi har møtt stor interesse fra aktørene i kulturlivet og håper NOU-en vil føre til debatt og meningsbrytning, sier utvalgsleder Anne Enger i en pressemelding fra Kulturdepartementet i dag.

Kulturutredningen 2014 ble satt ned av Regjeringen våren 2011 for å utrede utviklingen i norsk kulturpolitikk etter 2005, og gi en vurdering av de viktigste utfordringene kulturpolitikken står foran i årene som kommer. Enger-utvalget la fram sine vurderinger i form av en omfattende NOU 4. mars 2013.

– På en forbilledlig måte har Enger-utvalget klart å ta fram essensen i de siste åtte årenes aktivitet i det norske kulturlivet. De har med sine poengterte forslag klart å legge et grunnlag for en videre utvikling på kulturfeltet, for eksempel gjennom et Kulturløft nr 3, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

Ny innsats i kommunene
Utvalget mener at det nå er nødvendig med å øke innsatsen på kommunalt nivå som en videre oppfølging av de seneste årenes kultursatsing. Å legge til rette for at kommunene kan slå fast at en minimum på 5% av kommunenes budsjetter bør gå til kultur hadde vært en fornuftig oppfølging av 1%-suksessen slik det nå har vært på statlig hold, om det skulle være med hjelp av øremerking. Det kan faktisk høres ut som om tiden også er inne for det.

Nytt fokus på det kunstneriske og  på kunstnerne
Enger-utvalget mener at det framover må bli snakk om mer fokus på kunsten. Det gir et godt grunnlag for regjeringen for å nå ta et ekstra løfte for musikerne som fortsatt ligger nederst på inntektsskalaen.

Mer fokus på kunstproduksjon, kvalitet og publikum
Hovedbildet utvalget har tegnet av den statlige kulturpolitikken etter 2005 er at regjeringen har kommet langt i å oppfylle målene som beskrives i Kulturløftet I og II. Det økonomiske løftet har vært en viktig investering i samfunnets kulturelle infrastruktur, som har bidratt til en opprustning av nasjonale og regionale kulturinstitusjoner. Utvalget mener at oppmerksomheten nå bør rettes mot mer kunstproduksjon, kvalitet og publikum.

Dette bør i følge utvalget gjøres gjennom:
• mer fleksibel drift av teater- og orkesterinstitusjonene
• innføring av et nytt system for eierstyring av kulturinstitusjonene som muliggjør en oppfølging av kvalitetsmålet
• mer samarbeid mellom kulturinstitusjoner og frie grupper
• at kulturinstitusjonene i større grad stimulerer til den skapende kunstneriske virksomheten
• i større grad å rette ressursinnsatsen inn mot formidlingstiltak
• å styrke støtteordningene under Norsk kulturfond
• å trappe opp forskningsinnsatsen på kunst- og kulturpolitikken gjennom etablering av forskningssenter for kultursektorforskning

– Denne uken starter vi arbeidet med oppstartskonferanse i Oslo, og de neste ukene og månedene skal vi dra til alle landets fylker for å få innspill fra alle deler av kulturlivet, sier kulturminister Hadia Tajik. – Det gleder vi oss til. Kom med innspill, oppfordrer Tajik.

Les og hør:
NOU 2013: 4 Kulturutredningen 2014
Kulturminister Hadia Tajiks tale ved pressekonferansen 4. mars 2013
Utvalgsleder Anne Engers tale ved pressekonferansen 4. mars 2013 (.pdf) 

Fra forsiden

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Nyhet

Vossa Jazz utlyser to stillinger

Etter ett års permisjon fra stillingen som festivalsjef i Vossa Jazz, har Trude Storheim annonsert at hun går nye veier. Nå utlyser festivalen både sjefsjobben og en produsentstilling. Søknadsfrist er 12. mai.

Meld deg på vårt nyhetsbrev