Nyhet

Spill det igjen, Kvernberg!

Mannsterk trio i sonar utfoldelse.

TEKST OG FOTO: PÅL BUSET

Ola Kvernberg Trio viser seg å være en trio litt utenom det vanlige. Det mest åpenbare er at det er fire musikere som tråkker inn på scenen etter introduksjonen. Er de ikke litt mange? Det andre er sammensetningen: to trommiser, én bassist og én fiolinist.

Fra første slag er det klart at dette også er et uttrykk utover det vanlige. Det er ikke speisa pling-plong, det er ikke folketoner. Er det jazz? Vanskelig å si. Jeg lytter.

Kvernberg har watta opp fela. Kvernberg kjører den skjøre trelyden gjennom assorterte bokser og pedaler. Noen ganger behandler Kvernberg fela si som var den en liten gitar, en forseggjort ukulele. Han holder fela helt feil og slår løs med hånda. Barré, fingerspill, åpne feleakkorder.

Først spiller Kvernberg en slags bueblues. Mr. Raknes trakterer bassen. Steinar Raknes konsentrert i en groove et stykke opp på halsen. Og lag på lag med trommer. Hvor tett Erik Nylander og Børge Fjordheim ligger. To mennesker, én beat.

– Noen stusser kanskje over formatet, sier Kvernberg fra scenen etter de første par låtene. – Jeg synes bare trio klinger bedre.

Et stykke ut får vi Raknes på sitt beste. Langt ned på halsen og åpne halvakkorder. Tidvis dissonans, kontrast mellom lyse og mørke toner, åpne akkorder, septimer. Stort og klangfullt og kjapt. Hvor mye forskjellig lyd rommer ikke et instrument som Raknes’?

Det er gøy med små, skjøre og ikke minst gamle instrumenter som blir kjørt gjennom mer eller mindre nymotens effektbokser. Slik tillates lydbølger tidligere generasjoner knapt kan ha forestilt seg. Du trenger ikke en trang dal eller et særegent lokale for å vri og vrenge på bølgene. Det kan boksene gjøre for deg. Det gjør de også for Kvernberg der han klikker dem av og på med skotuppen. Lener seg dramatisk framover og gnikker bua mot strengene. Eller han plukker fram små harmonier – plink plink plink plonk plonk – sampler det, legger det i bakgrunnen. Spiller på toppen av seg. En stund er Ola Kvernberg Trio en kvintett.

Trio eller ikke. Forbanna moro. Jeg veit ikke hva jeg forventa meg, men ikke dette. Gi meg mer. Det er helt riktig.

Fra forsiden

Nyhet

Ti nye fra Moldejazz

I siste programslipp fra Moldejazz finner vi størstedelen av programmet til Alexandraparken, to konserter i Domkirka og en Storyville-konsert.

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev