Nyheter

To band konkurrerer om finaleplass

Duplex og Bodvar Tornes Trio møtes til duell når den første av fire innledende runder i Jazzintro 2012 går av stabelen på Vossa Jazz lørdag 31. mars. Ett av bandene går videre til finalen på Moldejazz for å kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2012.

Under Vossa Jazz i palmehelga kan publikum stifte bekjentskap med noen av landets mest lovende unge jazzmusikere. Da skal bandene Duplex og Bodvar Tornes Trio konkurrere om én av fire finaleplasser i Jazzintro 2012. Finalen finner sted under Moldejazz 17. juli og vinneren kåres til Årets unge jazzmusikere 2012. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner. De tre siste finaleplassene avgjøres under Maijazz, Nattjazz og Kongsberg jazzfestival.

Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere og personer med arrangørfaglig kompetanse som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut deltakerbandene. Juryen består i år av bassist Arild Andersen, saksofonist Frøy Aagre, trommeslager og representant for Rikskonsertene Espen Rud og Nina Torske, prosjektleder i Nattjazz. Juryleder er daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

– Jazzintro er en unik sjanse for unge musikere i startgropa, mener juryleder Flesjø. – Lanserings-pakken gir bandet mulighet til å vise seg fram for et stort publikum og gir musikerne verdifull erfaring. Arbeidsstipendet fra Gramo gir en ekstra frihet og hjelp til å satse videre som profesjonelle musikere, sier Flesjø.

Duplex
Harald Lassen (Songdalen) – saksofoner, Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass

Duplex ble etablert i 2009 og har utspring fra Norges Musikkhøgskole. Musikken er egenkomponert og baserer seg overveiende på låter der de improvisatoriske elementene omfatter forløp av melodisk, harmonisk og klanglig karakter. Duoen arbeider også med rene konsepter, og tar i bruk en del teknikker som bringer musikken opp mot samtidsmusikkens tradisjon. Instrumentenes tradisjonelle funksjoner blir utfordret og går i og om hverandre, men uten å forsøke å låte som noe som ikke finnes der, og med et ganske annet utgangspunkt enn i den amerikanske jazztradisjonen. Resultatet er blitt til et lyrisk, lydhørt og eksperimentelt lydlandskap som er like innbydende som det er utfordrende. Et ukonvensjonelt format med et særegent uttrykk!

Bodvar Tornes Trio
Bodvar Tornes (Ålgård) – piano, Egil Kalman (Linköping) – kontrabass, Ole Mofjell (Søgne) – trommer

Bodvar Tornes Trio har utspring fra jazzlinja i Trondheim. Pianist Bodvar Weiss Tornes har de siste to årene arbeidet med soloformatet, med turné og solokonsert på Dokkhuset i Trondheim under Trondheim Jazzfestival. I Jazzintro er det det tradisjonelle pianotrio-formatet det musiseres i, et band som i tillegg består av den svenske bassisten Egil Kalman og den sørlandske slagverk-kometen Ole Mofjell. Rytmeseksjonen har tidligere jobbet tett sammen i flere grupper, blant annet i Emma Brännström 4. Musikken består av bandets tolkninger av låter fra det amerikanske standardrepertoaret, Bodvars egne komposisjoner og noen låter fra populærmusikkrepertoaret. Trioen har sine røtter i amerikansk jazztradisjon og drar inspirasjon fra andre pianotrioer som Brad Mehldau Trio og Keith Jarrett Trio.

Jazzintro
Det er Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale. De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2012 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2012. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner. Lanseringspakken fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene inkluderer blant annet flere festivaljobber og Norgesturné, samt muligheter for skolekonsertturné, utenlandskonserter og benyttelse av Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio.

Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008) og Ferner/Juliusson (2010).

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev