Nyhet

Klare for MaiJazz

8.-13. mai er det duket for den 24. utgaven av MaiJazz, Stavangers internasjonale jazzfestival. Under festivalen kan du høre Marcus Miller, Stacey Kent, Allan Holdsworth, Cosa Brava, Ibrahim Maalouf, Kyle Eastwood band, Mads Vinding trio og Mighty Sam McClain & Knut Reiersrud.

For første gang i Stavanger
Bassisten, komponisten, produsenten og multi-instrumentalisten Marcus Millerer uten tvil en av vår tids mest respekterte og kritikerroste musikere. Han har oppnådd anerkjennelse i et stort spenn av musikalske leirer, det være seg pop og rock, R&B, fusion eller hip hop. Men først og fremst innenfor jazzens mange sjangrer. Er han ikke en helt før denne konserten, er det stor sjanse for at han blir det. På MaiJazz byr han på materiale fra et nytt album.

Med sin myke frasering og sin klare og fortryllende stemme har Stacey Kent trollbundet verden med tolkninger av standardlåter og versjoner av både franske og portugisiske perler.  Stacey Kent er en av Blue Notes mest populære artister. Hun har mottatt en rekke priser, inkludert British Jazz Award og BBC Jazz Award for “Beste Vokalist”.  Med sin solide fanbase selger hun ut konsertsaler hvor enn hun drar. En konsert med Stacey Kent i Stavangeren en unik sjanse til å oppleve en stor artist på en intim scene.

Få kan sies å beherske den elektriske gitaren så godt som englenderen Allan Holdsworth – en levende gitarlegende. Holdsworth, en musikernes musiker, nevnes som en inspirasjonskilde av velrenommerte instrumentalister som bl.a. Eddie Van Halen, Shawn Lane, Joe Satriani, Steve Vai, Greg Howe og John Petrucci, og er vel ansett av sine likemenn, inkludert Pat Metheny og John McLaughlin. Frank Zappa skal en gang ha priset ham som ”en av de mest interessante gitaristene på planeten”. Til MaiJazz kommer Holdsworth med bassist Jimmy Haslip og trommeslager Virgil Donati.

Cosa Brava er et eksperimentelt rocke- og improvisasjonsband som ble startet av den engelske gitaristen, bassisten, vokalisten, komponisten og bandlederen Fred Frith. Denne mannen – er et ikon innen avantgarde musikken og har vært med å danne en rekke spennende rockbaserte band opp gjennom årene som Henry Cow, Skeleton Crew og Keep the Dog. Dessuten har han vært en viktig bidragsyter til John Zorns grenseløse band Naked City.  Med Cosa Brava får publikum rock med Friths personlige avantgarde signatur – både tøft og annerledes!

I mai 1968, i et (antagelig) solfylt California, fødtes det den (da) nybakte stjerneskuespilleren Clint Eastwood en sønn – i mai 2012 står Kyle Eastwood på scenen i Stavanger med fullt band i ryggen, bass i hende og sjelfull, groovy, latininspirert jazz på hjertet.  Kyle Eastwood vokste opp i et hjem hvor Duke Ellington, Count Basie og Miles Davis runget i veggene, og han krediterer sin far med å ha introdusert ham for basslinjens mystikk og mysterier ved pianoet som guttunge. I dag er han selv en stødig utøver på både kontra- og el-bass, og en vel ansett bandleder og komponist. Kyle har bl.a. skrevet musikk til åtte av pappa Eastwoods filmer.

Den fransk-libanesiske trompeteren Ibrahim Maaloufer en jazzmusiker for fremtiden som også besøker Stavanger for første gang.  Hans varemerke er en fascinerende blanding av det gamle og orientalske blandet med moderne jazz og elektronika.  Maalouf kommer til Stavangeren med ett vellag av musikere som vil fylle scenen med ett rikholdig lydbilde som både er vakkert, mektig, fremmed og kjært på en og samme tid.

Nordiske enere med internasjonale samarbeidsprosjekter
Den danske kontrabassnestoren Mads Vinding har i løpet av sin omfangsrike karriere rukket å bli et svært vektig navn på den internasjonale jazzscenen, og nevnes i samme åndedrag som landsmennene Niels-Henning Ørsted Pedersen og Jesper Lundgaard i enhver opphetet diskusjon om betydningsfulle, europeiske bassister.  Når en slik tungvekter kaller, er selv ikke den mest bejublete musiker vond å be – med seg til MaiJazz har Mads fått den svært bereiste amerikaneren Billy Hart på trommer, og det franske fenomenet Jean-Michel Pilc på piano.

«Norsk» blues møter amerikansk soul og funk
Knut Reiersrud har gjestet MaiJazz flere ganger med spennende prosjekter. Årets prosjekt er intet unntak. Denne gangen har han med seg stemmen fra Louisiana – Mighty Sam McClain. Mighty Sam McClain er blant de siste av de store soulartistene nå som Solomon Burke er borte og Bobby Bland mer eller mindre har pensjonert seg. I Norge er det kanskje som filmkomponist og låtskriver for filmer som «The Golden Pond», «Times And Changes» og «Ally McBeal» at han er kjent.

Fra forsiden

Nyhet

JAM’ing i Molde

Etter fem års planlegging er forprosjektet til et nasjonalt formidlingssenter for jazz i Molde klart. Navnet JAM er på plass, og nå jobbes det med finansieringen og lokaler.

Soddjazz - 26. og 27. april 2024

Det er den Straumen

FESTIVAL: Dra til Inderøya og Soddjazz for en smak av en annen virkelighet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev