Nyhet

Nattverd

UKAS PLATETIPS: Sjøl for en ateist blir møtene med Tord Gustavsen og musikken hans nesten en religiøs opplevelse.

TEKST: TOR HAMMERØ

Tord Gustavsen Quartet
The Well
ECM/Grappa/Musikkoperatørene
(Tord Gustavsen (p), Tore Brunborg (ts), Mats Eilertsen (b), Jarle Vespestad (dr))

Tord Gustavsen er en musikant og en musikalsk tenker som er “lett” å følge. Han vet hvor han vil med musikken sin og han kommer dit – hver gang. Han har aldri lagt skjul på at han har et religiøst fundament å stå på og sjøl om mesteparten av hans musikk er instrumental, så er det ikke vanskelig å følge spora tilbake. Noe av musikken her er også skrevet til Oslo Kirkemusikkfestival og har tydelige linker også i titlene “Prelude” og “Communion”.

Hele veien gjennom trioinnspillingene fra 2003 til 2007 sammen med Harald Johnsen, som dessverre gikk ut av tida i fjor i sommer, og Jarle Vespestad og til “Restored, Returned” i 2009 sammen med Kristin Asbjørnsen, Brunborg, Eilertsen og Vespestad, har lyrikeren Gustavsen utvikla et musikalsk landskap som er hans totalt unike.

Etter å ha jobba med alt fra duo til kvintett, har Gustavsen nå funnet ut at kvartett er det riktige formatet akkurat nå – og ikke minst akkurat denne kvartetten. Tidligere har vokalister som Asbjørnsen, Siri Gjære, Silje Nergaard, Live Maria Roggen og Solveig Slettahjell hatt stor glede av å arbeide med Gustavsen – og vice versa – og hva er da mer naturlig enn å invitere med seg Tore Brunborg som en forlengelse? Det finnes knapt noen saksofonist på denne kloden som er mer syngende i sitt uttrykk enn Brunborg og for en melodiker av superklasse som Gustavsen så er Brunborg en gudegave.

Mats Eilertsen og Jarle Vespestad er lyttere av typen sjelden og spiller aldri for mye – de kommer aldri i veien for musikken, men løfter den hele tida med sin intense tilstedeværelse.

Nok en gang er det en sjelerenselse å bli med på en musikalsk ekskursjon sammen med Tord Gustavsen og hans utvalgte. Her er det bare å lene seg tilbake og la musikken ta bolig – man kan faktisk bli et bedre menneske av det. Jeg er altså ikke av typen som går til nattverd verken i tide eller utide, men å bli med på “Communion” sammen med Tord Gustavsen Quartet trenger man ikke være religiøs for å være.

Fra forsiden

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM

Stein på stein, krone for krone

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM: 8. juni 1997 ble Norsk jazzforum etablert ved sammenslåing av tre ulike jazzorganisasjoner. Gjennom sommeren publiserer vi flere intervjuer og saker for å markere 25 år som Norsk jazzforum, organisasjonen som samler hele det norske jazzfeltet. Terje Mosnes skriver her om den nye organisasjonens første tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev