Nyhet

Musikkhistorisk reise på TradJazzWeekend

”From Ragtime to Our time” er overskriften på TradJazzWeekend i Stavanger som i 2012 arrangeres for 17. gang. Festivalen inviterer til en svingende musikkhistorisk reise 19.-22. januar.

TradJazzWeekend er en av få festivaler i landet som fokuserer på den tradisjonelle jazzmusikken. Denne gangen utvides og tøyes det tradisjonelle aspektet når festivalen inviterer til en svingende musikkhistorisk reise fra ragtime, via fransk string swing og chanson, over til dixieland, videre til orgelsving, et stopp i den dansbare cubanske musikktradisjonen over til en hyllest til Nina Simone, videre til second line og funk, og så tilbake til starten direkte fra New Orleans.

Åpner med orgeljazz
The Real Thing, et av Norges mest velkledde band har opparbeidet seg en solid fanskare, også utenfor jazzmenigheten. Etter saksofonist Sigurd Køhns bortgang i 2004, lå The Real Thing på is i noen år. I 2010 ble bandet gjenforent med tre gamle og ett nytt medlem, og i 2011 ga de ut albumet med den treffende tittelen, Back On Track. På åpningen av TradJazzWeekend har de med seg trompetist Kåre Nymark jr.

Musikalsk historiefortelling «From Ragtime to Our time”
To av våre mest anerkjente jazzmusikere har slått seg sammen i en duo hvor musikalsk historiefortelling og respektfull tolkning av jazzens repertoar står i sentrum. Fredag 20. januar inntar de Stills Scene – en ny scene for TradJazzWeekend. Karin Krog og Morten Gunnar Larsen er viden kjent for sine sentrale bidrag til norsk jazzhistorie. De har hver sin selvstendige karriere og historie, og ganske forskjellig bakgrunn, men møter hverandre i evnen til å tolke gammel musikk samtidig som de tilfører eget uttrykk på unikt vis. Repertoaret består av originale ragtime-komposisjoner og beslektet nyskrevet materiale, samt karibisk musikk og enkelte komposisjoner fra Fats Wallers repertoar. Fra scenen forteller de to artistene historier fra jazzens barndom og frem til i dag, og gir publikum en helaften med klassisk jazz.

”The world’s greatest drummer”  fra New Orleans
I en pressemelding omtaler TradJazzWeekend Shannon Powell som ”The World’s greatest drummer”.  Teknikken hans er gjennomsyret av funky trommerytmer direkte fra gatene i New Orleans hvor han selv er oppvokst med lyden av Social Aid & Pleasure klubber, marching parader, kirke revivals  og jazzbegravelser som en del av hverdagen. Når Powell kommer til TradJazzWeekend, er det for å by på workshop og spille med lokale musikere.

Unge utøvere med Shannon Powell og med egne prosjekter
TradJazzWeekend er opptatt av å rekruttere unge musikere til sjangeren. Utover workshop og konsert med Shannon Powell har Johannes Ulveraker, student fra jazzutdanningen ved UiS, tatt utfordringen og satt sammen et band festivalen har store forventninger til
.
Nystartede Locomo5 med Johannes Ulveraker i spissen baserer seg i stor grad på tradisjonell jazzmusikk fra New Orleans. Målet er å tilføre noe nytt til dette gamle repertoaret av låter. Under ledelse av Johannes Ulveraker tar bandet for seg alt fra dixieland til second line og blander dette med sine friske referanser, sitt unike uttrykk og spillestil. Bandet har for anledningen fått med seg Anh Vu som gjestesolist.

Avslutter med String Swing favoritter og kor i St. Petri kirke
I 2008 fikk Christianssand String Swing ideen om å få flere av sine låter arrangert ut for kor. Ønsket var å bruke dynamikken fra et kor sammen med bandets allerede velkjente energi. Bandet inngikk et samarbeid med tre av landets mest anerkjente arrangører og fikk skreddersydd store deler av låtmaterialet for kor. Da Christianssand String Swing Ensemble (CSSE) spilte konsert med et kor på 100 personer i Rana, trillet en særdeles begeistret anmelder i Rana Blad terningkast 6 og skrev: ”Tusen lykkepiller kan ikke erstatte det Christiansand String Swing Ensemble (CSSE) gjorde på scenen.”

Christianssand String Swing Ensemble har utfordret Song og Spelkorlaget til å være med på noen av disse låtene – en utfordring koret ikke kunne si nei til. Det er en tradisjon at Song og Spelkorlaget er med på avslutningskonserten på TradJazzWeekend med eget repertoar, men dette er første gang de skal delta som en del av hovedkonserten.

Hele programmet for TradJazzWeekend finner du her.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

Meld deg på vårt nyhetsbrev