Nyhet

Arctic Mood til Russland

Musikkjournalister fra sju land lot seg begeistre da Arctic Mood ble urframført foran et stappfullt kulturhus under Polarjazz på Svalbard i februar i år. Nå setter Nordnorsk Jazzsenter opp bestillingsverket i St.Petersburg og Arkhangelsk.

Som tittelen antyder er det livet og naturen på Svalbard som er inspirasjonskilden til verket Arctic Mood. Basisen for det hendelsesrike musikkstykket er komponist Brynjar Rasmussens egne besøk og studier av forholdene på øygruppa. Urframføringen av verket fant sted på Svalbard den 5. februar 2011 til stor begeistring fra et internasjonalt anmelderkorps. Nordnorsk Jazzsenter avslutter 2011 med å sette opp Arctic Mood i St.Petersburg 30. november og Arkhangelsk 2.desember

Vakkert, voldsomt og stemningsmettet
Arctic Mood er en helhet av musikk, tekstresitasjon og bilder som gjenspeiler naturforhold og menneskeliv på Svalbard. I sine bestrebelser på å formilde naturens svingninger mellom betagende ro og nådeløs kraft leder Arctic Mood oss gjennom både stille skjønnhet, sommerlig lys, iskaldt mørke og voldsomme naturkraftutladninger. De assosiasjonsskapende tonegangene pensler ut bilder av alt fra islagte fjorder og snødekte polarlandskaper til sildrende smeltevann og stormenes nådeløse herjinger.

Det er imidlertid ikke bare Svalbards spenningsfylte naturforhold som har inspirert komponist Brynjar Rasmussen. Arctic Mood formidler også inntrykk fra historia og menneskelivet på øygruppa. Vi får snapshots både fra livet på bakken og den tøffe virkeligheten i gruvegangene. Musikken, tekstene og billedillustrasjonene gjenspeiler også den teknologiske utviklingen og den politiske spenningen mellom norske og russiske interesser, slik den utløses av partenes ønsker om tilgang på øyas naturressurser. Dermed ender Arctic Mood opp som et spennende, stemningsmettet, innholdsrikt og kvalitetstungt verk. Dette har anmeldelsene også gitt uttrykk for.

Med russiske gjester
Arctic Mood er et bestillingsverk fra Nordnorsk Jazzsenter, og i tillegg til musikken er verket ypperlig visualisert av fotos og videobilder tatt av Werner Anderson. Det korte tekstmaterialet fungerer som en integrert del av den kunstneriske helheten, og i Russland er det den russiske skuespilleren Andrey Levin, som leser.

Komponist og klarinettist Brynjar Rasmussen har i årenes løp spilt sammen med en rekke anerkjente musikere fra inn- og utland, og i ensemblet har valgt seg et knippe av våre fineste musikere. I Russland er i tillegg den russiske musikeren Bulat Gafarov med, på fiolin, fløyter, harper, perkusjon, topshur samt strupesang.

Brynjar Rasmussen – klarinett/bassklarinett
Andrey Levin – opplesning
Ole Jørn Myklebust – trompet/musikkprodusent
Svein Schultz – bass/musikkprodusent
Ragnhild Furebotten – fele
Jørn Øien – piano
Gunnar Augland – trommer
Herman Rundberg – perkusjon
Bjørn Charles Dreyer – gitar
Bulat Gafarov – stemme og div instrumenter

Fra forsiden

Maijazz - 4. mai 2024

Med fest på Røysum

FESTIVAL: Venner, naboer, rockere og pianister inntar lørdagen som fader ut med fest hos Andreas.

Now's the time

NTT: På en benk med Elling

Lars Elling om kunsten og Stian Carstensen, Anna Ueland om vitenskapen og Runar Chand Nordgård om russetiden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev