Nyhet

Fairytales til topps i kåring

Radka Toneff og Steve Dobrogosz har laget Norges beste plate. Det mener hundre norske musikere som gjennom Morgenbladet har kåret de hundre beste norske albumene gjennom tidene.

Det var Christer Falck i Falck Forlag og journalist Marius Lien i Morgenbladet som tok initiativ til kåringen og inviterte 100 norske musikere til å rangere sine ti beste plater. Musikerne kommer fra de fleste sjangre og regioner i landet. I dag er topp ti på listen offentliggjort og Radka Toneff og Steve Dobrogosz sin utgivelse Fairytales gikk altså til topps. Albumet, som ble utgitt på Norsk jazzforbunds plateselskap Odin Records i 1982, ble spilt inn i Grieghallen i Bergen i løpet av få dager. Siden utgivelsen for snart 30 år siden har albumet solgt jevnt og trutt og er sannsynligvis Norges mestselgende jazzplate noensinne.

Falck Forlag vil gi ut én bok om hver av de ti beste platene, skrevet av kjente norske forfattere. Forfatter og Dagbladet-journalist Fredrik Wanderup skriver om Fairytales i bokserien. Her kan du lese mer om kåringen.

Et ikon
Radka Toneff gikk bort i 1982, bare 30 år gammel. Hun  rakk likevel å gjøre seg bemerket på den norske jazzscenen. Siste halvdel av syttitallet spilte hun i Radka Toneff Quintet sammen med blant andre Arild Andersen og Jon Eberson. I 1977 fikk hun Spellemannprisen for albumet Winter Poem, og etter sin død har hun mottatt blant annet norsk jazz’s høyeste utmerkelse Buddyprisen, samt nok én spellemannpris for albumet Live in Hamburg. Radka Toneff rakk virkelig å sette spor og har blitt et ikon i norsk jazz. Hun er fortsatt anerkjent som en av jazzens beste vokalister og har utvilsomt vært en viktig inspirasjon for mange av dagens kvinnelige sangere og komponister.

Minnepris
Royaltyinntekter fra Radka Toneffs to utgivelser Fairytales (1982) og Live in Hamburg (1993) går til Radka Toneffs Minnefond som deler ut en minnepris. Blant mottakere av Radka Toneffs Minnepris er Sidsel Endresen, Live Maria Roggen, Solveig Slettahjell, Arve Henriksen, Per Jørgensen og nå sist Eldbjørg Raknes.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev