Nyhet

Nordisk pris til Mats Gustafsson

Den svenske saksofonisten Mats Gustafsson hedres med Nordisk Råds musikkpris for 2011. De to norske nominerte var Sidsel Endresen og Rolf-Erik Nystrøm.

Mats Gustafsson har lenge vært et internasjonalt navn i improvisasjonsmusikken. Han har spilt med en rekke norsk jazzmusikere som blant andre Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love i The Thing. I sommer kan du oppleve Mats Gustafsson på Kongsberg Jazzfestival med den italienske trioen Zu.

Juryen begrunner tildelingen slik:
«Mats Gustafsson har i drøyt to tiår vært et av de store navnene i improvisasjonsmusikken. Med sitt nyskapende saksofonspill sprenger han konstant rammene for de musikalske sjangrene vi føler behov for å tildele musikk vi ikke har møtt før.

Uansett om han arbeider i Peter Brötzmann Chicago Tentets avantgardistiske verden eller i den mere punkorienterte trioen The Thing, er Mats til stede med et kompromissløst uttrykk, et totalt nærvær, en slående energi og en høy grad av lydhørhet overfor medmusikerne sine.

Mats fornyer ikke bare saksofonens uttrykk, han gjenoppfinner det og skaper nye verdener av musikk mellom tonene og bak støyen. Mats’ konsertvirksomhet er like omfattende og uoverskuelig som den store plateproduksjonen hans, som består av mer enn 200 titler. Vi anbefaler at dere åpner hjertet og lar dere begeistre av Mats Gustafssons musikalske univers.»

Prisen er på 350.000 danske kroner og overrekkes i København i november.

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev