Nyhet

Nytt fra Oslo Jazzfestival

Årets Oslo Jazzfestival peker fremover med flere nye prosjekter og musikalske premierer på programmet. Samtidig skal jubileumsfestivalen gi tilbakeblikk på festivalens og jazzens historie.

Bugge Wesseltoft legger opp til det ultimate møtet mellom jazz og klubbmusikk i sitt nye prosjekt som har premiere under Oslo Jazzfestival 2011. Med seg har han blant andre New Yorks verdenskjente ”Body & Soul”-DJ Joe Claussel og den meget anerkjente franske trompeteren Erik Truffaz, samt saksofonist og NUBLU-sjef Ilhan Ersahin. Marius Reksjøe, Andreas Bye og Erik Holm utgjør kompet.

Anita Skorgan, Arve Henriksen, Eivind Aarset, Rolf Lislevand og Helge Norbakken fremfører sitt nye prosjekt ”På Gyllen Grunn” under årets festival. Prosjektet tar utgangspunkt i norske folketoner med tekster skrevet av Erik Hillestad. Festivalen presenterer også prosjektet ”Magnetic Book” med Jon Balke, Per Jørgensen, Bjarte Eike, Håvard Lund, Bjørn Kjellemyr, Helge Norbakken og strykere fra LiNN. I tillegg står Ine Hoems nye Nancy Wilson-prosjekt ”Something Wonderful” på årets plakat, og den svenske duoen Josef & Erika inntar Mono med sin nye plate.

Saksofonist Phil Woods er svært populær blant Oslo Jazzfestivals publikum, og også han kommer til festivalen som en del av et nytt prosjekt sammen med den usedvanlig dyktige unge japanske saksofonisten Grace Kelly i Grace Kelly/Phil Woods Generations Project. En annen flittig gjest på Oslo Jazzfestival er Claes Crona og hans trio, og i tillegg til konserten med Lill Lindfors i Oslo Konserthus, inviterer Crona til en helsvensk aften på Chat Noir med vokalistene Viktoria Tolstoy og Svante Thuresson.

Jazzkonsertene i Universitetets aula er sagnomsuste, og det er også prosjektet som Oslo Jazzfestival presenterer under gjenåpningen av aulaen som jazzkonsertarena. Legendariske Charlie Haden, som nylig måtte avlyse sin konsert på Nattjazz, kommer til Universitetets aula med sitt politiske 1960-tallsprosjekt Liberation Music Orchestra. I tillegg til Charlie Haden på bass, er blant andre pianist Carla Bley med på laget. Publikum får også anledning til å oppleve en svensk legende når Norges jazzdiva Karin Krog gjenopptar sitt samarbeid med Sveriges store pianist Bengt Hallberg. Denne gjenforeningen har norgespremiere under Oslo Jazzfestival 2011.

I år har Oslo Jazzfestival også booket en rekke utøvere med sterk tilknytting til den amerikanske jazzens lange tradisjoner. Ikonene Allen Toussaint og Mose Allison spiller henholdsvis solokonsert i Kulturkirken Jakob og triokonsert på Nasjonal jazzscene Victoria, mens sørstatenes store vokaltalent Lizz Wright, stjernenes yndlingstrommis Brian Blade og New Orleans-trompeteren Duke Heitger kommer til festivalen med sine respektive band. I tillegg får publikum et gjenhør med 1990-tallets store Off-Broadway-suksess ”Jelly Roll” med Vernel Bagneris og Morten Gunnar Larsen.

Oslo Jazzfestival 2011 har også en stor andel norske artister og prosjekter på programmet. I tillegg til Mathias Eicks nye band og Kristoffer Kompens ferske kvintett kommer blant andre Trygve Seim Ensemble, Lage Lund Trio, Christiania 12, Bjørn Alterhaug Quintet, Staffan William-Olsson Sekstett og Your Headlights Are On. Festivalen har også invitert Jan Eggum til å sette sammen et band i anledning hans kommende jazzinspirerte plate.

Oslo Jazzfestival 2011 finner sted 15.- 20. august.

Fra forsiden

Moldejazz - 19., 20. og 21. juli

Fra Bassorkesteret til Jassensemblet: Tre dager på Moldejazz

De første tre dagene på Moldejazz bød på musikalske opplevelser med stort generasjonsspenn, både på og foran scenen, fra Ytre Suløens tradjazz i kirka og mainstream på Storyville til Paal Nilssen-Loves frenetiske Circus-surrealisme, Ola Kvernbergs intrikate Steamdome og Ellen Andrea Wangs vanvittige bassorkester.

Meld deg på vårt nyhetsbrev