Nyhet

– Et fremtidsrettet tiltak

Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet legges om og midlene omdisponeres til musiker- og arrangørordningene i Norsk kulturråd og kombinasjonskonserter i forbindelse med Rikskonsertenes skoleturnéordning.

Onsdag kom det fram at regjeringen i revidert statsbudsjett vil gjøre større endringer i Rikskonsertene. Den offentlige konsertvirksomheten vil legges om og midlene vil omdisponeres til tilskuddsordningene for musikere og arrangører i Norsk kulturråd. Beslutningen får virkning fra høsten 2012.

– Dette er et fremtidsrettet tiltak og et skritt i riktig retning, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø. I samarbeid med Samstemt! har Norsk jazzforum ment at deler av Rikskonsertenes offentlige konsertvirksomhet er i direkte konkurranse med andre aktøre i markedet. Samstemt! mener det er på høy tid at Rikskonsertenes mandat revideres i retning av det som var deres opprinnelige oppgave; å betjene feltet som andre ikke dekker rundt om i landet. Beslutningen om kombinasjonskonserter i forbindelse med skoleturnéer er derfor et positivt tiltak.

Økt konsertaktivitet
– Det er svært gledelig at musiker- og arrangørordningene i Norsk kulturråd nå skal nærmere dobles de to neste årene, mener Flesjø. – Dette vil bety økt konsertvirksomhet, og også mer forutsigbare og stabile forhold for både musikere og arrangører.

Samstemt! har likevel i sine innspill til Kulturdepartementet ment at disse to tilskuddsordningen må styrkes uavhengig av endringene i Rikskonsertene. Konsekvensen ved at midlene nå tas fra Rikskonsertene er en større omlegging av den offentlige konsertvirksomheten. Av Rikskonsertenes totalt 10 000 årlige konserter er rundt 300 offentlige konserter.

Ser fremover
Kulturminister Anniken Huitfeldt mener altså at Rikskonsertene fremover skal satse på kombinasjonskonserter i forbindelse med skolekonsertturneer. Kulturdepartementet skal gjøre nærmere rede for omleggingen i den kommende stortingsmeldingen om kultur og inkludering.

I følge Rikskonsertene vil Kulturdepartementet bevilge 2 millioner kroner allerede i høst til å starte utviklingen av kombinasjonskonsertene.

– Vi har i dag fått et nytt oppdrag for deler av virksomheten, hvor fremtidens konserter i regi av Rikskonsertene vil ta utgangspunkt i de mange flotte utøvere vi har på skolekonsertturneer. Arbeidet med omstillingen vil starte umiddelbart, og vi velger i dag å se fremover, sier fungerende direktør i Rikskonsertene, Thorstein Granly, i en pressemelding.

Fra forsiden

Soddjazz - 26. og 27. april 2024

Det er den Straumen

FESTIVAL: Dra til Inderøya og Soddjazz for en smak av en annen virkelighet.

Now's the time

NTT: Jazzjam House Rules

Tullkattesnutene tar med barn ut i verden, Audun Ellingsen knipser klingende jazzmynt, ferske videoer, bookingnyheter og konsertinntrykk pluss et Jazznytt-intervju med Amalie Dahl!

Meld deg på vårt nyhetsbrev