Nyhet

Kulturlivet mot endring av tippenøkkelen

Hele 51 kulturorganisasjoner stiller seg bak Norsk musikkråds krav om å beholde dagens fordeling av Norsk Tippings overskudd. På landsmøtet denne helgen vil de kjempe mot Arbeiderpartiets forslag om å øke fordelingen til idrettspotten.

Idrettspolitikere i Arbeiderpartiet fremmer i helgen forslag om å endre fordelingen av Norsk Tippings overskudd. Ikke overraskende går forslaget i idrettens favør. Nå samler hele 51 organisasjoner seg i kampen mot de de kaller rasering av kulturløftet.

-Vi er overveldet over den massive mobiliseringen av krefter som vil kjempe mot dette forslaget. At så mange organisasjoner samles om denne saken, viser også hvor viktig den er for norsk kulturliv, sier Magnar Bergo leder i Norsk musikkråd.

Bergo ble svært forundret da det ble kjent at forslaget skulle fremmes denne helgen: -Partiet som stod bak Kulturløftet kan da ikke i fullt alvor være interessert i at kulturen skal måtte årelates for at idretten skal blomstre?

Rødgrønt kulturløft i vasken
KulturNorge har stått bak regjeringspartienes arbeid med Kulturløftet de siste åra, og er takknemlige for at kulturformål har fått en større plass både i politikken og på statsbudsjettet. Men nå roper imidlertid 51 kulturorganisasjoner et varsku her!

Magnar Bergo var en av arkitektene bak Kulturløftet: – Hvis kulturen må nøye seg med en mindre del av overskuddet fra Norsk Tipping vil det bli vanskelig å innfri Kulturløftet. Jeg synes det er rart om Arbeiderpartiets landsmøte vedtar noe som raserer partiets offensive kultursatsing de siste åra. Vi har hatt en flott vekst for kulturen under de rødgrønnes styring de siste årene. Men dette blir to skritt frem og ett tilbake, sier Bergo.

Ikke på bekostning av kulturen
De 51 organisasjonene støtter idrettens ambisjoner om et idrettsløft, men et slikt løft må skje over statsbudsjettet og ikke på bekostning av rammene for kulturformål. Kulturens andel av tippemidlene må ikke reduseres.

– Dersom det er slik at idretten har behov for økte midler vil vi gjerne være med på å støtte dette. Men vi kan ikke støtte et idrettsløft som går på bekostning av Kulturløftet, en økning til idretten må tas fra statsløftet og ikke fra kulturens andel av tippemidlene, sier Bergo.

Garantier uten logikk
Siden 1990 har midler fra Norsk Tipping finansiert store deler av kulturaktiviteten i Norge. I henhold til den såkalte tippenøkkelen mottar idretten i dag 45,5 % av potten, mens 36,5 % går til kultur, de resterende 18 % overføres humanitære organisasjoner. Nå vil idretten altså ha mer av kaka, nærmere bestemt 64 %. Etter idrettens egne beregninger vil det bety over 600 millioner kroner mer til idrettsformål. Disse pengene skal tas fra kulturen som ender opp med å bli avspist med 18 %.

Kulturminister Anniken Huitfeldt lover i en kommentar til Aftenposten torsdag at de skal gjennomføre kulturløftet:
– Idretten vil gjerne ha et idrettsløft, og det er mange sterke idrettspolitikere i Arbeiderpartiet. Men det er uaktuelt for meg å støtte et forslag som går ut over kulturen. Dersom dette blir aktuelt, kommer jeg til å sørge for at kulturen skal få mer, ikke mindre, sier Huitfeldt.

-Dette rimer ikke, sukker Bergo. Kultur-Norge står samlet i ønsket om å beholde sin nåværende andel av tippenøkkelen. Dersom Anniken Huitfeldt har 630 frie millioner kan hun gi disse direkte til idretten, avslutter Bergo.

Fra forsiden

Nyhet

Gjenforenes på åpningen av OsloJazz

Legendariske Masqualero gjenforenes med åpningskonserten på Oslo Jazzfestival i Operaen søndag 11. august. - Dette blir en kveld for den norske jazzhistorieboka, sier festivalsjef Line Juul.

Nyhet

Jaga Jazzist åpner Victoria-høsten

Jaga Jazzist sesongåpner Nasjonal jazzscene i Oslo med to konserter, fredag og lørdag 30. og 31. august. - Vi har den store gleden av å åpne høstsesongen med et band vi har ønsket på scenen siden vi flyttet inn på Victoria, sier direktør Øyvind Larsen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev