Nyhet

12 nye artister klare for Maijazz

Verdensmusikk i ordets bredeste forstand, funk fra øverste hylle, soul fra hjerterota, det ypperste av moderne jazz, stor stemmeprakt og tidlig barokk- og renessansemusikk fremført av jazzstudenter.

Funky legende inntar Folken
Etter kanonkonserter sammen med norske kremmusikere i fjor sommer på flere norske festivaler kommer trommelegenden Joseph «Zigaboo» Modeliste, til Maijazz. Denne gangen med gitarikon Knut Reiersrud som side-man, og med et bunnsolid groovende komp bestående av blant annet Nikolai Eilersten på bass, Erik Holm på perkusjon og David Wallumrød på tangenter. ”Zigaboo” er verdenskjent for sin innovative spillestil og synkoperte rytmer. Foruten karrieren i The Meters har han blant annet samarbeidet med Lee Dorsey, Dr. John, Robert Palmer, Robbie Robertson og Keith Richards. På konserten presenteres Zigaboos musikk, i form av The Meters-klassikere og andre låter fra hans katalog.

The First Lady of Southern soul
Den islandske askeskyen satte en stopper for Candi Statons Folkenbesøk på MaiJazz 2010, men iår gjøres et nytt forsøk.  Mange vil kanskje tenke på Candi Staton som førstedamen innen 70-tallets disko, hun er tross alt kvinnen bak giganthiten ”Young hearts run free”. Men det er faktisk innen soul, gospel og R&B hun først fikk suksess, og nå har hun vendt tilbake til røttene. Hennes siste album ”Who’s Hurting Now” har mottatt strålende anmeldelser. Herlige soultolkninger fra hjerterota ispedd et snev av country og roots gjør Candi Staton til en ekte First Lady.

Musikalsk smeltedigel
Forvent det uventede! Direkte fra Marseilles, og for første gang i Stavanger, presenterer Maijazz world&bass med Watcha Clan. Se for deg en multikulturell forstad hvor det musikalske tonespråket henter inspirasjon fra arabisk og egyptisk tonespråk, rytmikk fra Balkan og Marokko blandet med elektronika. Watcha Clan inspireres av det spirituelle og åndelige i bred forstand som for eksempel afrikansk Gnawa trance. Dette glir inn i drum’n bass til hip-hop med et hint av sefardiske folkemusikk. Der har dere fenomenet Watcha Klan, et band som vil markere likheter mellom kulturer gjennom musikk, i stedet for å klage på forskjellene. Med en dyp flimrende bass, frenetiske elektroniske beats og den karismatiske sangeren Sista Ka i front serveres publikum lyden av en verden forent av musikk. Watcha Clan er et av de mest spennende bandene på verdensmusikkscenen om dagen, et band med en magnetisk tilstedeværelse.

De sterke stemmene
Noen ganger opplever man musikalsk kjærlighet og vennskap fra første tone. Det var det som skjedde da gitarist Tom S. Lund, saksofonist Tor Yttredal og vokalist Eva Bjerga Haugen spilte sammen for første gang høsten 2010 i forbindelse med en Blå Trå workshop med Tom S. Lund. MaiJazz er en ypperlig anledning til å nyte denne helt unike trioen, og det er duket for et dypdykk i den brasilianske sangskatten, med låter som ikke er så velkjente.  Låtmaterialet er håndplukket av Tom, kvernet gjennom hans gitar og skreddersydd for ensemblet. Musikken som syder av lengsel og undertrykt lidenskap kommer til uttrykk gjennom Eva Bjerga Haugens henførende og silkemyke stemme og Tor Yttredals varme saksofon- og fløytespill og Tom S. Lunds virtuose og lidenskapelige gitarspill.

Silje Nergaard har en fortreffelig teft for gode melodier og sterke tekster som treffer på tvers av generasjoner. Dette har gitt henne stor internasjonal suksess.  Et stort internasjonalt publikum blir bergtatt av hennes nordiske sound og særegne melodier, noe som også har gitt henne mulighet til musikalske samarbeidet med artister som Pat Metheney, Al Jarreau og Toots Thielemanns. På MaiJazz presenterer Silje Nergaard sitt materiale i en nedstrippet utgave med de to fabelaktige gitaristene Håvar Bendiksen og Hallgrim Bratberg.

Plateaktuelle Hilde Marie Kjersem har holdt på med musikk siden hun begynte å turnere med Rikskonsertene allerede som 14-åring. Gjennom sin 16 års lange karriere har mye av musikken hennes har vært jazzbeslektet. Nå har hun tatt steget videre og startet eget plateselskap og utvidet sin sjangerhorrisont. På den duggferske  platen  «Let’s let go» har Kjersem plukket fra øverste hylle hva angår medmusikanter, med blant annet Jørgen Munkeby, Jarle Bernhoft og Sjur Miljeteig blant bidragsyterne. Kjersem er en fantastisk låtskriver som leverer låter med stor påvirkningskraft på publikum. Dette er anti-pop, med en smartness og nerve som treffer de fleste mennesker med sjelslivet intakt, midt i mage- og/eller hjerteregionen.

Sterke instrumentalister
MOTIF er bassist og komponist Ole Morten Vågans lekestue, hvor han skriver all musikken og er primus motor. Etter at de vant Young Nordic Jazz Comets i 2001, har bandet utviklet en sound som er en kraftfull blanding av sterke komposisjoner, lydhør fri-improviosasjon og naturlig sjangerblanding. Ensemblet er i dag sammensatt av noen av nasjonens mest etterspurte jazzmusikere, med lange merittlister. Bandet har vært gjennom noen små forandringer når det gjelder personell underveis. Sammen med Vågan har trommeslager Håkon Mjåset Johansen og saksofonist Atle Nymo vært med hele tiden, mens trompeter Eivind Lønning og pianist Håvard Wiik har kommet til etter hvert.

Nytt talent ved de kubanske tangentene
MaiJazz har i en årrekke presentert spennende musikere fra Cuba, og pianist Harold López-Nussa er intet unntak. Liker du pianister som Omar Sosa, Roberto Fonseca, Gonzalo Rubalcaba liker du garantert dette nye stjerneskuddet. Og liker du kubanske rytmer og lidenskapelige melodier er du også på trygg grunn. I 2005 gikk han helt til topps i den prestisjetunge piano-konkurransen under Jazzfestivalen i Montreux. Harold López-Nussa har spilt med noen av de aller dyktigste musikerne på Cuba, han er blant annet fast pianist for Buena Vista Social Club-stjernen Omara Portuondo som har gjestet MaiJazz tidligere.  Harold López-Nussa trio byr på moderne jazz med smittsom afrokubansk energi og virtuose soloer. Sammen med trommeslager Ruy Adrián López-Nussa og bassist Felipe Cabrera presenterer Harold López-Nussa egne komposisjoner ispedd noen amerikanske og kubanske standarder. I mai kommer trioen med nytt album hvor saksofonisten David Sanchez er med som gjestesolist.

Plateaktuell ny trio
Den nye energiske trioen  Powell/Vespestad/Young består av tre av Norges fremste jazzmusikere. Sammen by de på originalskrevet orgeljazz anno 2011 med vakre melodier, tøffe groover og intenst samspill. Trommeslager Jarle Vespestad og gitarist Jacob Young tilhører den nye generasjon norske musikere på det anerkjente plateselskapet ECM. Ved tangentene sitter Roy Powell. Trioens platedebut ”Anthem” kom ut i mars i år og består av komposisjoner av Jacob Young og Roy Powell.

Musikalske og humoristiske finurligheter på Obrestad og Tungenes fyr
Stian Carstensen er kanskje mest kjent fra bandet Farmers Market som hadde sin festivaldebut på Maijazz for hele 20 år siden. I år kommer han som soloartist, og byr på et mangfoldig repertoar bestående av både hillbilly, barokk og selvlagte viser med mer eller mindre bisarre temaer som lungemos og fleinsopp, samt sosialdemokratiske improvisasjoner over forslag fra publikum. Stian Carstensen trakterer trekkspill, fløyte, gitar, sekkepipe og banjo med samme selvfølge, og på scenen går han ellers våre beste stand-up komikere en høy gang. Ingen musikkform kan føle seg trygg når Stian Carstensen kaster seg over den.

Fremtiden i klassisk musikk er her
I samarbeid med StaJazz har vi gleden av å presentere to giganter innen ny klassisk musikk. Sylvie Courvoisier og Mark Feldman har jobbet sammen som duo siden 1996 med New York som base.  De kommer ens ærend til MaiJazz for å gjøre en ekslusiv duo-konsert. Repetoaret deres består blant annet av musikk fra John Zorn´s Masada Song Book, samt deres egne komposisjoner fra den siste utgivelsen «Oblivia» som blir sagt å omdefinere piano/fiolin formatet. Linken til jazz hos Feldman/Courvoisier ligger mer i tilnærmingen til improvisasjonen i stilarten som sådan. Duoen har gjennom årene utviklet et nær sagt telepatisk samspill, og er blant verdens fremste virtuoser på sine respektive instrumenter.

Rolf Lislevand og Bjergsted Jazzensemble
Rolf Lislevand er en nasjonalskatt. Som profesjonell luttspiller har han blitt kvalitetstemplet i hele verden innenfor renessanse- og barokkmusikk. Til MaiJazz skal han instruere og spille med Bjergsted Jazzensemble. Med sin bakgrunn fra både jazz og klassisk musikk, har Lislevand funnet frem i et særegent lydlandskap, hvor improvisasjon får stor plass. Bjergsted Jazzensemble består av unge dyktige musikere hvor de fleste rekrutteres fra jazzutdanningen ved Universitet i Stavanger, og under årets festival vil ensemblet for første gang utfordres i tidlig renessanse- og barokk musikk.

Les mer her.

Fra forsiden

Now's the time

NTT: Hva har du i rasleposen NÅ da, Hans Hulbækmo?

Stort perkusjonsportrett med solodebutant Hans Hulbækmo, Hilde Louise Asbjørnsen om storband, swing og Stardust-suksess, punktvis gjennomgang med Erik Honoré, videodebut fra Henriette Eilertsen, strøtanker fra uka som gikk og mye annet.

Stian Westerhus m/Erland Dahlen – Victoria, Nasjonal jazzscene – 27. september 2023

Rocker jazzscenen med avantgarde

Stian Westerhus lar feeling og eksperiment bli to sider av samme sak.

Meld deg på vårt nyhetsbrev