Nyhet

Siste Djangofestival for Jon Larsen

I Oslo denne helgen spiller kremen av Djangomusikanter fra hele verden. Årets Djangofestival blir også den siste for gründer og gitarist Jon Larsen.

Djangofestivalen kan by på alt fra celebriteten Bireli Lagrene, til den 13-årige Antoine Boyer, via flere norske band og supergitarister som Rocky Gresset, Sebastien Gineaux og Andreas Öberg. Hot Club de Norvège, kvartetten som startet festivalen på 70-tallet, holder avskjedskonsert lørdag kveld. Helgas festival blir den siste med grunder Jon Larsen bak roret.

Ønsker yngre krefter
Etter 32 år overlater Jon Larsen Djangofestivalen til en ny generasjon. – Som Miles sa: timing is everything. Det er en tid for alt, og da jeg startet Djangofestivalen var det en helt annen tid. Djangomusikken var ukjent, vi fikk faktisk ikke spillejobber innendørs, og ihvertfall ikke på jazzklubbene, forteller Jon Larsen.

– Vi trengte et forum for å drive opplysningsarbeid om den magiske Djangomusikken, og fikk det gjennom Djangofeiringene. Etter 32 år på misjonsmarken er den jobben gjort, og nå er det tid for yngre krefter å ta over, og gjøre det på sin måte. Jeg takker alle gode mennesker for store opplivelser gjennom alle år på Djangofestivalen. Nå har tiden kommet for å konse på turneene med Hot Club de Norvège. Mer enn hundre konsertdøgn i året er så mye en middelaldrende gitarist kan ta, sier han.

Lørdagens konsert markerer Larsens avgang fra festivalen. Hvem som skal ta over og drive Djangofestivalen videre er foreløpig ikke avklart. Men Jon Larsen ønsker ikke å involvere seg etter avskjedskonserten og mener det beste vil være at de som ønsker å føre festivalen videre får helt frie hender. Om dette blir Larsens siste festival også som musiker på scenen er litt usikkert. – Men i praksis bør jeg nok holde litt avstand, slik at jeg ikke blir nissen på lasset, mener gitaristen selv.

Norge på Djangomusikkens verdenskart
Festivalen har utvilsomt hatt stor betydning for stringswingtradisjonen i Norge, men også vært en inspirasjon for liknende festivaler i andre land. Det er nå Djangofestivaler i mer enn 60 land, og den norske festivalen er faktisk verdens eldste.

– Djangofestivalen har synliggjort sjangeren vår, og vært et opplevelsessted for publikum fra hele landet, hvor de har kunnet følge med på Djangomusikkens utvikling fra år til år, forteller Jon Larsen. – Samtlige av sjangerens internasjonale stjerner har hatt sin utenlandsdebut på Djangofestivalen i Norge, fra Angelo Debarre og Stochelo Rosenberg til Jimmy Rosenberg, Adrien Moignard og årets yngstemann; 13 år gamle Sebastien Boyer fra Paris. I sin tur har dette vært med på å konsolidere sjangeren, åpne opp noen grenser, og videreutvikle musikken. I kombinasjon med plateinnspillingene, har dette satt Norge på Djangomusikkens verdenskart, mener Larsen.

Grenseløse gitarister
Jon Larsen er kjent som en kreativ og inkluderende bandleder, og har opp i gjennom årene samarbeidet og utviklet nytt repertoar på tvers av musikalske sjangergrenser.  – Mitt personlige bidrag har vært å kjempe for den mest kreative delen av Djangomusikken, som er en naturlig del av samtidsmusikken. Djangomusikkens renessanse har fått betydning for vår generasjons jazzgitarister spesielt, men også for vår tids grenseløse gitarister generelt. Monstergitarister som Steve Vai følger med på utviklingen, og jeg har faktisk blitt kontaktet av Dweezil Zappa, som ønsket å lage et prosjekt sammen med Jimmy Rosenberg. Tidligere tiders vanntette skott mellom genrene er heldigvis i full oppløsning, avslutter Larsen.

Se her for programmet for helgas Djangofestival.

Fra forsiden

Nyheter

OJKOS søker to nye medlemmar

OJKOS er eit komponist-kollektiv for skapande utøvarar, der kvart medlem skriv og får framført sin musikk mot å spele andre sine verk. No opnar de opp for søknader for å fylle to ledige plassar i ensemblet fra hausten 2024. Søknadsfrist er 8. januar 2024.

OJKOS spiller: Magnus Murphy Joelson - Victoria, Nasjonal jazzscene - 28. november 2023

Komponist med mye på hjertet

KONSERT: Orkesteret for jazzkomponister i Oslo gir liv til kompleksiteten i kveldens låter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev