Nyhet

John Scofield åpner Maijazz 2011

Publikum kan se fram til lekent gitarspill og latinske rytmer når John Scofield og Stavanger Symfoniorkester med gjestedirigent Vince Mendoza åpner årets Maijazz 10. mai.

John Scofield har gjestet Stavanger flere ganger tidligere, men det er første gang han gir seg i kast med det orkestrale format under Maijazz. Samarbeidet han har med komponist og arrangør Vince Mendoza går mange år tilbake, og rammen for festivalåpningen er verket «54» som de to har jobbet fram i fellesskap.

Tittelen «54» henspiller på at musikken i sin tid tok utgangspunkt i det kollektive talentet hos nettopp 54 individuelle musikere. Spennvidden i arrangementene favner dynamikken hos messingblåsere såvel som treblåsere, rytmeseksjon og strykere. Komposisjonene ble i fjor utgitt på plate sammen med hollandske orkesteret Metropole Orkest, der Mendoza er musikalsk leder og sjefdirigent, naturligvis med Scofield som hovedsolist.

Nye arrangement
Vince Mendoza kommer sammen med Scofield for å jobbe sammen med SSO, og de ser begge fram til dette samarbeidet. Musikken tar for en stor del utgangspunkt i komposisjoner som John Scofield står bak, og som er ikledd nye arrangementer og dermed også en helt ny dramaturgi. Mendozas tilnærming gjør at materialet låter friskt og engasjerende. Hans tilnærming når jazz og orkestrale arrangementer møtes, har tidvis fellestrekk med måten Gil Evans gikk fram på.

Mendoza gir Scofield rikelig spillerom for fyrrige gitarsoli. I tillegg kan publikum vente seg spennende solistbidrag fra orkesterets egne rekker og låter hvor de mangfoldige klangmulighetene og den iboende dynamikken i orkesteret blir utforsket nærmere.

– Vi er svært glade for at Scofield og Mendoza har takket ja til å samarbeide med SSO med denne musikken. De som har hørt innspillingen med Metropole vet at de har mye godt i vente. Det ligger en egen kraft i å få stoffet presentert live med Stavanger Symfoniorkester i Stavanger konserthus, sier festivalsjef Per Hasse Andersen i en pressemelding.

Kreativ arrangør
Samarbeidet mellom Mendoza og Scofield har sine røtter tilbake til 90-tallet da arrangøren og orkesterlederen inviterte gitaristen med på sin første plateinnspilling. Det fungerte så bra at de fikk lyst å utforske  flere musikalsk terreng sammen. Siden dette har Scofield bidratt et par av Mendoza sine plater med sitt karakteristiske gitarsound. Scofield betrakter Vince Mendoza som en av de mest kreative arrangørene for orkestre i dag.

– Det er strålende å høre mine låter ekspandere i de orkestrale arrangementene, og dessuten er Mendozas egne låter moderne mesterverk som jeg virkelig setter pris på å gjøre min fortolkning av, sier Scofield i et presseskriv.

Frontfigur i amerikansk jazz
John Scofield har vært en av frontfigurene i amerikansk jazz i en årrekke. Med sitt distinkte gitarspill har han utforsket bebop, blues, kammerjazz, og dessuten funky og groovy rytmer i ulike band og ensembler. Tidlig på 80-tallet var han med da Miles Davis kom tilbake på jazzscenen etter en stille periode, og han har dessuten spilt med en rekke notabiliteter, eksempelvis Charles Mingus, Joe Henderson og Herbie Hancock, samt en ny generasjon musikere – deriblant Brad Mehldau & Medeski, Martin & Wood.

Anerkjent komponist og dirigent
Vince Mendoza, musikkdirektør og sjefsdirigent i Nederland Metropole Orchestra, er en ener  både som komponist og dirigent de siste 20 årene. Han har skrevet komposisjoner og arrangementer for storband, utvidede komposisjoner for kammerorkestre og symfoniorkestre, og hans abeid innen jazz kan nærmest leses som en ”hvem er hvem” innen store vokalister og instrumentalister innen sjangeren.

Mendoza har blant annet skrevet bestillingsverk, komposisjoner og arrangementer for Turtle Island String Quartet, the Debussy Trio, the Chicago Symphony, the Los Angeles Guitar Quartet, the Metropole Orchestra, the Berlin Philharmonic, West Deutsche Rundfunk og BBC. Foruten dette har hans arrangementer vært en del av flere kritikerroste prosjekter som omfatter låtskrivere og artister som Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Sting og Joni Mitchell. Mendoza har mottatt fem Grammy-priser og 22 nominasjoner. Han var den orkestrale stemmen bak Lars van Triers «Dancer in the Dark» med Björk, samt på hennes CD med tittelen «Vespertine», og sist men ikke minst mannen bak orkester-cdene av Joni Mitchells, «Both Sides Now» og «Travelogue «.

John Scofield og Vince Mendoza har foruten SSO med seg de to norske jazzmusikerne Andreas Bye (trommer) og Ole Morten Vågan (bass).  Disse spilte sammen med Scofield og Bjergsted Jazzensemble under MaiJazz 2008.

Konserten arrangeres i samarbeid med SSO.

Fra forsiden

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Nyhet

Bestillingsverk fra Krogstad

Saksofonist Mona Krogstad vil formidle håp og ettertanke i bestillingsverket Serenity Now på Kongsberg Jazzfestival lørdag 6. juli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev