Nyhet

Fornyelsens år

I januar ønsker TradJazzWeekend for 16. gang velkommen til Stavangers triveligste festival, og det er duket for premiere på fire prosjekter som balanserer mellom det rotekte og opprinnelige til frisk fornyelse.

På årets festival presenteres alt fra det eldste tradjazzbandet i Europa til den pur unge solisten fra Universitetet i Stavanger.  Legender skal hylles og sjangeren utfordres. Stavanger sentrum skal pulsere og syde av varme og flørtende toner spilt med ekte kjærlighet!

Det er en ære at nederlandske Dutch Swing College Band åpner TradJazzWeekend 2011. Bandet er nærmest som å regne som en europeisk institusjon, og er faktisk Europas eldste jazzband. Dette bandet startet som et amatør-college kombo på frigjøringsdagen 5. mai 1945 og har holdt det gående siden, tross utskiftninger.

Tre nye danske bekjentskap
The Dixieland Gipsy Band setter den fengslende og fullstendig frekke og forførende musikalske opplevelsen i sentrum. Bandet treffer publikum som en kanonkule midt i hjertet, med splinter av Reinhardt, Grappeli, Armstrong, Asmussen, Mathiesen og Thielemans. Jordans Drive er et dansk toppmoderne, hardtslående, jump and jive gangsterband! De fem fargerike medlemmene lover høy temperatur og feststemning når de inntar Sjøhusene med swing og jive tilpasset år 2011.  Som bandnavnet tilsier hyller det danske talentfulle unge bandet  A tribute Nat King Cole legenden Nat King Cole og hans repertoar med swing, jazz og evergreens.

Klarinettisten Carl Petter Opsahl og bassisten Åsmund Reistad holder Blå Trå workshop og konsert for og med lokale utøvere og studenter. Opsahl er en allsidig musiker, med røtter både i New Orleans-jazz, folkemusikk og fri impro. Han har bodd i New Orleans og er æresborger av byen.

Fire ferske prosjekter for store og små
Festivalen har også utfordret tidligere musikalske gjester til å by på nye prosjekter. Kåre Nymark jr. har gjestet festivalen flere ganger tidligere med Ytre Suløens jassensemble. Sammen med vokalisten Tricia Boutté og en av New Orleans mest brukte pianister, Paul David Longstreth blir det førpremiere på to prosjekter i samarbeid med Rikskonsertene; to barnekonserter og en konsert for de voksne.

Røshnes jazzband byr på to duggfriske prosjekter – en konsert hvor Tom Waits skal hylles og  avslutningskonsert i St. Petri kirke med Britt-Synnøve Johansen som solist.  Til å tolke materiale har de fått med seg en ”Sinna galning”, nemlig mannen bak radiohiten med samme navn, Asbjørn Ribe, på vokal. Foruten Ribe står vokalisten Ellen Lohne på scenen, en mangeårig samarbeidspartner av Røshnes Jazzband.

Britt-Synnøve Johansen er for mange kjent for sine oversettelser og lidenskapelige fremføringer av Edith Piafs fantastiske sanger. På sitt siste plateprosjekt tar hun det lidenskapelige et steg videre og begir seg inn i tangoens sydende kjærlighet og såreste lengsel. Veien fra tango, Piaf og kabaret med til den tradisjonelle New Orlèans jazzen, er kort.  Derfor har vi utfordret Britt-Synnøve til å være solist med Røshnes Jazzband. Og selvsagt, vi følger tradisjonen: Song og Spelkorlaget innleder konserten med korsang som får både humøret og temperaturen til å stige!

I tillegg til dette har vi utfordret det lokale bandet South West Jazzband til å ta med seg sangtalentet Petter Bermingrud som studerer jazz ved Institutt for musikk og dans ved UiS.

Gledelig gjensyn
TradJazzWeekend er sitt ansvar bevisst og vet at publikum setter pris på gjensyn med band som har vært på festivalen tidigere. Christianssand String Swing Ensemble (CSSE) er tilbake etter en grundig feiring av sitt 10-års jubileum i 2009. Med sitt energifulle uttrykk, sin spesielle besetning og sitt eksotiske repertoar har CSSE befestet seg som originalt og underholdende ensemble.   Mart Rodgers Manchester Jazz er gamle travere på festivalen, rett og slett fordi de er så utrolig godt likt av publikum.

Årets program inneholder som seg hør og bør musikk med humor og snert, noe for voksne og barn, noe på pub og noe i kirke, noe for lytting og noe for dansing – alt i alt- noe for enhver smak! Se her for for fullstendig program.

Fra forsiden

Nyhet

Pris til Jazznytt

Jazznytt er tildelt Norsk Tidsskriftforenings pris for språk og formidling. - Med sikker smak for hva som vil fengsle leserne og en gåtefull evne til å forvandle skribentenes skisser til genuint innsiktsfulle bidrag til den offentlige samtalen får Jazznytt prisen for språk og formidling, uttaler juryen.

Nyhet

Fra Sarpsborg til Kardamili i 10 år

Til en liten landsby i Hellas reiser over hundre musikere for å spille 83 konserter i regi av tre norske jazzklubber, 17. - 26. mai. Kardamili International Jazz Festival feirer nå sitt tiende år, og noen av artistene som er med og markerer jubileet er Natalie Aldema Trio, Supercharger Duo og Feast For Fools.

Meld deg på vårt nyhetsbrev