Nyhet

Eksperimentell Fri Resonans

Fri Resonans arrangeres i år for sjette året på rad, og fortsetter sin eventyrlystne profil med sitt sterkeste program noensinne.

Med store navn fra Frankrike, England, Libanon, Australia og Norge, vil publikum få opplevelser på tvers av en myriade av forskjellige musikalske uttrykk. Fri Resonans arrangeres i Trondheim på Dokkhuset og Trondheim Kunstmuseum 12. – 14. november.

Jenny Hval aka Rockettothesky har sin bakgrunn fra skrive- og performancestudier, og blander spoken word, poesi og lydcollager med popmusikk. Resultatet er et uttrykk som både er eksentrisk, konfronterende og svært inderlig. Hval har utgitt to plater som Rockettothesky. I 2006 kom debutplaten To Sing You Apple Trees, (Trustme records), en annerledes og provoserende popplate med sterke tekster som ble nominert til både Spellemannspris og Alarmpris. Etter hennes andre plate Medea gjorde Jenny Hval igjen en rekke uvanlige valg: Hun skrev romanen Perlebryggeriet (2009, Kolon forlag), skrev og fremførte bestillingsverket Meshes of Voice sammen med Susanna Wallumrød, komponerte en låt for trioen BOA til Ultimafestivalen 2009 og arbeidet med forestillingen Take my voice sammen med forfatteren Inger Bråtveit. I 2011 kommer hennes første plate under eget navn på selskapet Rune Grammofon.

Vertex er en norsk impro-duo bestående av Petter Vågan og Tor Haugerud. De har funnet fram til en egen blanding av elektroakustisk improvisasjon, med elementer fra elektroniske droner, via country/folk inspirert minimalisme, til store industrielle vegger av lyd. Vertex beveger seg mellom disse kildene uten å miste kontakt med sitt eget sound. Med seg på denne konserten har de Raed Yassin på kontrabass fra Libanon.

Robin Fox lasershow beskriver, i et tre-dimensionalt visuelt rom, lydens geometri. Publikum blir omkranset i synkron lys- og lydinformasjon, og erfaringen blir synestetisk hvor det du hører er også det du ser. Fox, som er fra Australia, er etter hvert et ettertraktet navn på musikk og kunstfestivaler rundt om i verden.

Sidsel Endresen har vært en markant stemme på den norske og internasjonale musikkscenen i snart 30 år, som sanger, komponist og bandleder. Hun regnes som en av de viktigste utøverne innen vokal improvisasjon og utvidede vokalteknikker/ ekspreimentell vokalbruk. Christian Wallumrød debuterte på ECM i 1996 med albumet No Birch, og har siden gitt ut fem særdeles vellykkede album på dette anerkjente plateselskapet inkludert fjorårets utgivelse Fabula Suite Lugano som ga Wallumrød nominasjon til Nordisk råds musikkpris.

Evan Parker er en av de store frijazz-legendene, og selve symbolet på den europeiske impromusikken. Med en uovertruffen beherskelse av instrumentet har han utviklet teknikker som har blitt kanonisert av yngre generasjoner av musikere. Til Trondheim kommer han helt alene for å spille en av sine fantastiske solo-konserter.

La Cellule d’Intervention METAMKINE
fra Grenoble er en åpen gruppe kunstnere som inkluderer både musikere og film-makere som forsker på forhold mellom lyd og bilde. Siden 1987 har de presentert forskjellige konsepter ved festivaler, gallerier, kinoer og samtidskunst-muséer, i Frankrike, Europa, Canada USA og Mexico. Til Trondheim kommer den harde kjerne i prosjektet som er Jerome Noetinger, Christopher Auger og Xavier Querel.

Christine Sehnaoui Abdelnour
er født i 1978 i Frankrike med libanesiske røtter. Hun oppdaget improvisert musikk i 1997, og begynte straks etter en autodidaktisk lydeksperimentering på altsaksofon. Hun jobber med forholdet mellom lytting og persepsjon, langt fra narrativ eller dramatisk musikk. Christine er en av de fremste representantene fra den eksperimentelle musikkscenen fra Beirut, og kommer for første gang til Trondheim under Fri Resonans.

Xavier Querel
vil i Trondheim Kunstmuseums mørke rom gi publikum en unik visuell opplevelse. Xavier er medlem av Metamkine som spiler lørdag kveld, men har også jobbet mye med sitt soloprosjekt som heter “a few minutes of sun after midnight”.

Fra forsiden

Nyhet

Tysk prestisjepris til Bendik Giske

Bendik Giske ble nylig kåret til årets artist under German Jazz Prize. En saksofonist og komponist som kontinuerlig flytter grensene, uttaler juryen i sin begrunnelse.

OJKOS spiller: Andrine Dyblie Erdal - Victoria, Nasjonal jazzscene - 23. april 2024

Prima fra ungdommen

Andrine Dyblie Erdals komposisjoner gir OJKOS nye numre og adresser å levere på.

Meld deg på vårt nyhetsbrev