Torsdag 17. nov 2022 kl. 19:00

Cosmopolite 30 år: Jon Balke: Siwan

Cosmopolite / Cosmopolite
Oslo

Jazzensemblet Siwan så dagens lys i anledning Cosmopolites 15-årsjubileum. Gruppens første verk hadde urpremiere på Cosmopolite scene, og var et bestillingsverk fra klubbens grunnlegger Miloud Guiderk. Verket søkte inspirasjon fra Guiderks fødeland Marokko som lengtet tilbake til barndommen i en grenseløs smeltedigel av ulike kulturer. Arrangør og komponist Jon Balke fant stor inspirasjon i Gharnati, en musikktradisjon fra Al Andalus som har reist fra Andalusia, og blitt tatt med til Marokko fra algeriske familier som bosatte seg der.

Balke kombinerte tre improvisasjonstradisjoner i sin komposisjon: Gharnati, italiensk barokk og moderne jazzimprovisasjon. Navnet Siwan betyr nettopp treenighet eller triangel, på det utdødde språket Aljamiado.

15 år senere er Siwan etablert som en fremragende og internasjonalt hyllet gruppe som med sitt nylig utgitte tredje album, Hafla. Oslopremieren på det nye verket tar sted som seg hør og bør på Cosmopolite, 15 år etter urpremieren i 2007. Albumet har høstet strålende kritikker i europeisk presse.

Le Monde Diplomatique skriver:

«Et album med vakker og gjennomtrengende melankoli»

Og Jazzworlds beskrivelser lyder:

«Balkes musikalske visjon er konsis og overføres på et vakkert vis til dette vevet av farger og følelser.»

Balke har til dette albumet hentet inspirasjon og tekster fra de poetiske tradisjonene i det mauriske Spania. Hafla sentreres rundt poetiske utvekslinger mellom en frittenkende prinsesse fra Umayyaddynastiet og hennes elsker Ibn Zaydun, en av de største poetene i Al Andalus. Prinsessen ble kritisert av imamene, men hun ble elsket av sine poetiske sjelevenner. Elskerne traff hverandre på en poesikonkurranse, men forholdet ble holdt hemmelig og endte i tragedie.

Siden oppstarten i 2007 har besetningen i jazzgruppen endret seg. I dag består Siwan av 13 frie sjeler som spiller alt fra strengeinstrumentet
kemençe, barokkfiolin og den persiske trommen tombak. Sangerinnen Mona Boutchebak fra Algerie er et bærende element i musikken og beskrives som «av en annen verden» av anmelder Tor Hammerø, som ikke får hyllet Hafla nok:

«Jon Balke er en av de største komponistene og idéutviklerne i moderne musikk. Med «Siwan» har han skapt et mesterverk»

Line-up:
– Mona Boutchebak, vokal
– Jon Balke, komponist, tangentar
– Bjarte Eike, barokkfiolin
– Derya Turkan, fiolin
– Pedram Khavar Zamini, tombak, zarb
– Helge Norbakken, perkusjon
– Barokksolistene, strykeorkester

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev