Torsdag 19. sep 2019 kl. 19:30

Louis Sclavis Quartet

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Bærum

Fransk jazzklarinettnestor åpner Møt Lyon-serien

Vakkert og frihetssøkende fra den meritterte franske jazzklarinettisten Louis Sclavis.

Møt Lyon-serien pangåpner med en kveld der vi møter en av fransk jazz’ fremste: klarinettisten og komponisten Louis Sclavis og hans særs vitale kvartett.

Louis Sclavis Quartet, som gir ut sine plater på det toneangivende plateselskapet ECM, beveger seg i et spennende landskap – et område noe østenfor frijazzen men vestenfor kammermusikken. Et forsøk på en landskapsmaleri i dette dalføret kan romme mange givende elementer: musikalsk overdådighet og mot, frihetssøking, lydmalende lyrikk og utfordrende søking etter nytt land.

Besetningen er tradisjonell men gir masse rom for utforskning: foruten Sclavis selv på klarinetter finner vi Benjamin Moussay på piano, Sarah Murcia på bass og trommis Christophe Lavergne. Hver for seg er alle framifrå instrumentalister – sammen skaper de noe helt spesielt. La deg ikke skremme av merkelapper som improvisasjon og avantgarde – her er det mange vakre øyeblikk og skjøre, fine klanger som de aller fleste kan like.

Louis Sclavis har i flere tiår vært regnet som en viktig utforsker på den europeiske jazzscenen, på konstant søken etter settinger der han kan skape magi gjennom improvisasjon og musikalsk interaksjon. Gjennom hele sin innholdsrike karriere har Sclavis jobbet med å balansere den friere improvisert musikken med den noterte. Han veksler mellom kammermusikalske settinger og friimprovisasjonsensembler mens den klare klarinett-tonen og en sikker komposisjonspenn er konstante variabler.

Han har gitt ut en lang rekke album på ECM, turnert verden over, skrevet bejublet filmmusikk, virket som musikalsk tverrkunstpioner og samarbeidet med en rekke av sjangerens toppnavn. Om man lurer på hvilken posisjon Sclavis har på den internasjonale jazzscenen er det nok å kikke litt på hvilke toppnavn han har samarbeidet med: Evan Parker, Tony Oxley, Peter Brötzmann, Tomasz Stanko, Enrico Rava, Trilok Gurtu og Cecil Taylor spiller ikke med hvem som helst.

Prestisjetunge priser har Sclavis også blitt tildelt: «Prix Django Reinhardt – årets franske jazzmusiker» (1988); førsteprisen på Barcelona-biennalen (1989); «The British Jazz Award at Midem» (1990/91); «Django D’Or – beste franske jazzutgivelse» (1993) samt «Grand Prix Sacem» (2009). Ingen hvemsomhelst med andre ord.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev