Torsdag 15. nov 2018 kl. 19:30

Huun-Huur-Tu

Bærum Kulturhus / Bærum kulturhus
Sandvika

Skimrende strupesang fra Sibirs steppelandskap

Stemmer som måler styrke med selve vinden. Fire kappekledde menn med en distinkt, gjenkjennelig sang – så gjenkjennelig at strupesang igjennom nesten tre tiår er blitt synonymt med Huun-Huur-Tu.

Ledet av originalmedlemmene Kaigal-ool Khovalyg og Sayan Bapa, har kvartetten siden gjennombruddsalbumet «The Orphan’s Lament» (1994) sørget for å sette klodens verdensmusikknerder ut av spill. Særpreget ligger i hvordan de bruker vårt mest grunnleggende instrument av dem alle: stemmen.

En solstråle er ikke bare en solstråle.

Nordiske urfolk kan ha 200 ord for snø, mens tuvinsk har et eget ord for lyset i soloppgangen over steppene når høyt gress deler lyset i vannrette stråler. Disse er klart synlige i morgendisen, og lyset heter huun-huur-tu. Så enkelt, og så mangefasettert. Akkurat som sangen til de fire mannlige sangerne splittes i «vannrette stråler» av lyd: Stemmeteknikken utviklet og vevd like tett sammen med omgivelsene som navnet de bærer, for i et landskap av endeløse stepper har befolkningen i denne naborepublikken til Mongolia over flere hundre, kanskje tusen, år kjempet med stemmen mot vinden. Løsningen ble å synge flere toner på samme tid. For å kunne bli hørt gjennom de veldige vindkastene. Styrken kan du høre og føle, på steppene så vel som inne i konsertsalen.

Den sørsibirske kvartetten som har satt tuvansk strupesang og folkemusikk på verdenskartet bruker tradisjonsinstrumenter fra kulturen sin, som igil, khomus, doshpuluur og sjamantrommer. Mot slutten av 90-tallet inkluderte de også instrumenter med annet opphav, som harpe, tabla, skotske små (sekke-)piper og synthesizer.

De høster anerkjennelse verden over og er ofte selvskrevne på de ledende tradisjons- og crossover-orienterte festivalene. Men deres ry ble nok ekstra spredt etter samarbeidet med Bulgarian Voices Angelite på konserter og innspillinger som Fly, Fly My Sadness (1997). Huun-Huur-Tu har også samarbeidet med blant andre Kronos Quartet og rlektronikamusikeren Carmen Rizzo.

Varighet: 1 time og 50 minutter inklusive pause

Bonus – Førsnakk:
Bærum Kulturhus arrangerer førsnakk på Foajéscenen med Bjørn J. Tomren kjent blant annet fra Polkabjørn og Kleine Heine, om fenomenet strupesang. Tomren utviklet en fascinasjon for strupesang da han opptrådte i lag med Huun-Huur-Tu i 2009, de strupesang og han jodlet. Siden har han lært seg de grunnleggende strupesangteknikkene og videre deltatt i verdensmesterskapet i strupesang i Tuva. Les om det HER.

Førsnakken er på norsk.

Konserter

Meld deg på vårt nyhetsbrev