Nyhet

Storslagent fra Farmers Market

UKAS PLATETIPS: Boing i planeten! Slav To The Rhythm sementerer kvaliteten til Norges drøyeste band.

AV ØISTEIN LORANGE MEYER

Helt siden 1991 har Farmers Market meislet ut sitt helt makeløst originale sammensurium av balkan-folkemusikk, progressiv tungrock, sekstipop, norsk folkemusikk, surfrock & frijazza partier i noe som kun er deres egen bås. Sin egen sjanger, med en skyhøy teknisk presisjon som når alt kommer til alt bare kan defineres som Farmers Market. Det som på de første langspillerne Speed/Balkan/Boogie (1995) og Musikk fra Hybridene (1997) fort kun ble et artig, dog enormt kaotisk virrvarr for lyttere uten stor hang til prog, Zappa og annen fiksfaks fusion-tradisjon, er nå spissere og mer definert på de senere album. Og det har muligens vært lett å avfeie kumpanene med et fårete glis og det noe betente «flinkis»-stempelet tidligere, men i de senere år har altså balkanhornet fått en klarere, mer skjerpet blås. Dette viste blant annet forrige Surfin` USSR som endelig sanket gruppen en Spellemann (prisen for den desidert nærmeste klassifiseringen for musikken; «åpen»).

I den herlige fusiontufta låta You`re the Prototypical iblandes fusion-elementer fra inspiratorer som Weather Report og George Dukes band komplett med den obligatoriske raffe flinkis soloen ifra analoge synther. Humor er også en ledende og essensiell kaptein i Farmers Markets lyd-univers, noe som aldri bør undervurderes i titler som Shiny Happy Gizmos og den tidligere nevnte Surfin` USSR. En tsunamibølge av melodier og rytmiske avkroker fosser imot lytteren for hvert nye lytt. Her er det bare å spille ball, stramme fast sikkerhetsbelte og kaste seg ut på en berg- og dalbane for ørene du sjelden har vært med om.

Jarle Vespestad må alltid trekkes frem, og det gjøres også her til de grader. Trommingen er så vilt teknisk og melodiøs at undertegnede er nær ved å gå i bakken i all den rytmiske lekenheten. Off the hook, som dem sier. Hadde det ikke vært for instrument-guru og låtskriver Stian Carstensens (som trakterer en hel liten park av instrumenter) enorme fascinasjon for den gode melodi, kunne fort hele gryta kokt ned i en slapsete kaotisk lapskaus, men her holdes låtene sterkt skinnende og fokuserte. Verdt å nevne er også Nils Olav Johansens vokal og strengetraktering, samt Finn Guttormsens enormt fantasifulle bass-sjonglering.

I det hesblesende konglomeratet som er Slav To The Rhythm finnes også små drypp og doser spaghetti-western, twangy hawaiitoner og store doser hårete prog tuftet på søttitallets rytmebrekkere alla King Crimson, Emerson Lake & Palmer og Mahavishnu Orchestra. Og dette er bare en promille av alle sjangre dette unikumet av et band inkorporer i den særegne pakka. Tvers igjennom skiva vikes det aldri ifra formelen «more is more» (som gitar-onanist Yngwie Malmsteen så fint utbasunerte nylig), og det er rett og slett storslagent. Her finnes nok øre-mat og vell av detaljer for et helt, langt lyttende liv. Sterkt anbefalt!

Farmers Market har releasekonsert på Rockefeller 19. april.

www.divisionrec.com
http://farmers-market.net/

 

Fra forsiden

Nyhet

Mollestad blir Artist in Residence på Moldejazz

Gitarist, komponist og bandleder Hedvig Mollestad blir Artist in Residence under Moldejazz 2023. – Å få være AiR på Moldejazz er først og fremst en massiv og inspirerende utfordring, i tillegg til den enorme æren, sier Mollestad.

Meld deg på vårt nyhetsbrev