Knut Borge_Kongsberg Jazzfestival 2014_foto Terje Mosnes

Knut Borge 1949 – 2017

Etter en lang og smertefull batalje med en stadig mer sliten kropp døde Knut Borge i natt, 67 år gammel. Med det stilnet den norske jazzoffentlighetens mest unike stemme gjennom nesten 50 år for godt.

Av: Terje Mosnes

09.04.2017 4 kommentarer

Bildet: Knut Borge på Kongsberg Jazzfestival 2014 (foto: Terje Mosnes)

Knut Conrad Borge hadde sin base i jazzen, men savnet vil bli følt langt ut over jazzfolkets enemerker. Knuts kjernepublikum var muligens dem som delte hans entusiasme for og svære kunnskaper om jazzmusikk, jazzhistorie, jazzmytologi og jazzhumor, men via radio, fjernsyn og scene nådde han langt bredere med sin form og stil der store allmennkunnskaper, frodig, godlynt humor og verbal virtuositet gikk opp i en høyere enhet. På sitt beste kombinerte han rollene som informerende underholder og underholdende informator som ingen andre, og det er typisk at han gjennom sine ti år som konferansier ved Moldejazz på 1980-tallet utviklet konsert-introduksjonene til monologer der miksen av presis faktainformasjon og ofte absurd humor etter hvert ble til små stand up-seanser. Det er neppe en overdrivelse å si at mange blant publikum imøteså «Borges introer» med like høye forventninger som de hadde til konsertene.

Multi-medial
Som jazzskribent førte «Gjett på jazz»-europamester Knut Borge gjennom 70-, 80- og halve 90-tallet en proper penn i bl.a. VG, Dagens Næringsliv og Jazznytt, der han i flere år var redaktør/medredaktør. I radio, mest NRK, vant han lytterskarer med «Swing & Sweet» sammen med sin svenske kollega Leif «Smoke Rings» Anderson, «Studio Sokrates» sammen med Lars Nilsen og «Bluesasylet» sammen med Knut Reiersrud, og radiokarrieren omfattet også bl.a. programledelse av «Nitimen» og «Reiseradioen» samt den mangeårige suksessen «Borgulfsen» sammen med Torkjell Berulfsen.
Også fjernsynet ble en arena for Knuts formidlingsevne. Han ledet underholdningsprogrammer for både NRK og TVNorge, var i flere år konferansier for «Spellemannprisen» og oppnådde store seertall sammen med sine kolleger da den gamle radiosuksessen «20 spørsmål» fikk nytt liv som tv-program. Han skrev humorbøker, og hvor mange event- og andre oppdrag han hadde utenfor medielyset, aner vel knapt noen.

Tomrom
Men det kan trygt sies at Knut Borge var en mann som mange gjerne ville ha med på laget, det være seg som reiseleder, på quiz-laget eller på scenen når noe spesielt skulle skje. De årlige utdelingene av Kongsberg Jazzfestivals store pris, for eksempel, var slike anledninger, der Knuts introduksjonstaler, med sine detaljerte redegjørelser for juryens uselviske arbeid, til tider overgikk det meste av det som ellers ble servert på festivalen.
Knut var en sosial person i mange sammenhenger, og når han nå er borte, er vi mange både i og utenfor jazzmiljøet som i kommende uker og måneder kommer til å oppdage hvor mange store og små tomrom han etterlater seg. Så godt vi kan skal vi fylle dem med minnene om et blidt smil, en krampelattervekkende replikk, en tynn blå røyksøyle og et løftet glass. Vær trygg på at du er fortsatt med oss, Knut, også når du forhåpentligvis hviler i stille swingende fred.

Terje Mosnes

4 kommentarer

 • Solvei Kristoffersen

  Jeg vil savne Knut Borge.Bilturer med han og Reiersrud på radioen gjorde at tida fløy. Stemmen og varmen han utstrålte,vitnet om et menneske med innsikt og humor. Traff han i Storgata her under Jazzen et år,og prata lenge.Lykke til videre Knut nå kan du hvile.:-)!

 • kåre grøttum

  Godt skrevet, Terje, håper at mange av godordene rundt omkring tilfalt ham mens han levde.
  Charlo H. burde tenke seg litt om i ettertid av Knuts avskjed fra 20 Spørsmål. En avgjørelse Knut aldri kom seg over.
  Blant mange ting var han min første gjest i Rundt et Flygel etter Leif A.’ død og fortalte levende om sin økende jazzinteresse lyttende til W.Connover på eldrebrorens radio.
  Et godt menneske og god venn!

 • Dag Biseth

  Kan bare slutt meg til, Kåre!

 • blum

  Programmet som forst het Nattredaksjonen ble sendt pa radio fra 1982–1997. Fra 1992–1993 laget de TV-programmet Borgulfsens betasuppe. Pa Twitter beskriver Harald Stanghelle, redaktor i Aftenposten, Borge som et overflodighetshorn av jazz, kunnskap, humor og treffsikker verbalitet.

Skriv kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Tilbake til toppen

Design og kode | Dekode