Nyheter

Kongsberg Storband jubilerer under jazzfestivalen

Under Kongsberg Jazzfestival markerer Kongsberg Storband 20 års-jubileet med konsert på Kirketorget på festivalens siste dag. Det loves både kjente gjestemusikere og overraskelser.

foto: Bjørn Isaksen

Kongsberg Storband er en viktig del av det aktive jazzmiljøet på Kongsberg.  Mange gode jazzmusikere kommer fra Kongsberg, og storbandet har i stor grad bidratt til det. Musikere som i dag er framtredende både i norsk og internasjonal jazz, som  Morten Qvenild og Christian Meaas Svendsen, har fått musikalsk oppdragelse i Kongsberg Storband.

Jubileumskonsert med gjester og overraskelser
I forbindelse med 20 års-jubileet i 2015 ønsker Kongsberg Jazzfestival å understreke betydningen dette storbandet har hatt og inviterer til jubileumskonsert på Kirketorget i ‘prime time’ lørdag 4. juli. En rekke musikere med fortid i storbandet og som nå markerer seg i norsk jazzliv, dukker opp på scenen under konserten. Marius Hoven, kjent fra Christianssand Ensemble, skriver en ny komposisjon for bandet og vil selv være solist. Morten Barikmo arrangerer en komposisjon for vokalisten Oda Westli. Vi får også høre gitaristen Magnus Grimnes, og høyst sannsynlig får vi et bassmøte mellom Christian Meaas Svendsen og storbandets nåværende bassist Øystein Skjelstad Østensen. Festivalen hinter også om flere overraskelser på scenen.

Etablert i 1995
Storbandmiljøet i Kongsberg hadde ligget nokså brakk i flere år da foreningen Ung Musikk tok initiativ til å danne Kongsberg Storband i 1995. Per-Einar Løvgren var musikalsk leder i mange år og en viktig person for storbandets utvikling. Nå har Jon Gunnar Tovsrud vært bandets innpisker og inspirator i flere år, og han har gjort, og gjør, en formidabel jobb.

Et foreløpig høydepunkt for storbandet var konserten på Kirketorget i 2014 med gjestesolist Marian Aas Hansen. Da spilte bandet for 800 svært fornøyde publikummere. (foto: Bjørn Isaksen)
Et foreløpig høydepunkt for storbandet var konserten på Kirketorget i 2014 med gjestesolist Marian Aas Hansen. Da spilte bandet for 800 svært fornøyde publikummere. (foto: Bjørn Isaksen)

Kongsberg Storband har alltid mange unge musikere. Det betyr også at det alltid har vært en viss gjennomtrekk i besetningen; de unge drar som oftest fra Kongsberg for å utdanne seg. Men hele tida har det vært noen solide pilarer i bandet som har sørget for kontinuitet.
Kongsberg Storband har alltid hatt et godt samarbeid med Jazz Evidence og Kongsberg Jazzfestival. Det har spilt på en rekke konserter i regi av Jazz Evidence, og hvert eneste år sprer det glade og gode toner utover festivalkongsberg.

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev