Nyheter

Gustafsson residerende artist

Den svenske saksofonisten Mats Gustafsson gjør seks ulike prosjekter under Moldejazz som årets Artist in Residence.

(pressefoto: Peter Gannushkin)

– Forordet i boka om Moldejazz sine første 50 år lyder «Ta vare på galskapen», få er bedre egnet til å gjøre nettopp det enn den svenske saksofonisten Mats Gustafsson, fritt-tenkende og nyskapende som han er, sier Moldejazz i en pressemelding i dag.

Den anerkjente musikeren som i 2011 mottok Nordisk Råds Musikkpris (2011), skal gjøre seks svært forskjellige prosjekter under årets Moldejazz. Det skal males fritt og med stor palett på lerretet han spenner opp med åpningskonserten Fire! Orchestra i den ene enden av uka og solokonserten i Molde Domkirke i den andre.

Åpningskonsert med nytt Fire! Orchestra
Mats Gustafssons Fire! Orchestra personifiserer ideen om jazz og musikk som inkluderende, utforskende, leken, ekstatisk, vital og energisk, spilt og sunget av flere av Skandinavias aller fremste musikere innen jazz, improvisasjon og eksperimentell rock og pop. I anledning åpningskonserten til Moldejazz 2015 har Mats Gustafsson, med en blanding av gamle kjente og nye fjes fra både Sverige, Norge, Danmark og Frankrike, satt sammen en helt ny versjon av orkesteret. Konserten blir norgespremieren på stykket «Ritual» av Fire! og Mariam Wallentin, med tekster av Erik Lindegren og Mats Gustafsson.

Petter Northug-hyllest
Gustafsson er uttalt tilhenger av Petter Northug, og har stor sans både for hans prestasjoner som en fremragende idrettsutøver, samt for hans evne til å erte på seg svenske skientusiaster. Med Petter Northug Tribute Unit – New Instruments in Jazz and Sport, vil han, som svenske på norsk jord, hylle Northug med utgangspunkt i tankene omkring friksjonen og likhetene mellom musikk og idrett. Stykket er delt opp i fire deler, som fire løp som for Northugs del endte i fire gull. Om skisporten først og fremst er en individuell idrett, så kan kanskje jazz og improvisasjon sees på som en spennende stafett, sier Gustafsson, men det er alltid den individuelle stemmen, eller løperen, som avgjør. Hva blir resultatet? Hvor havner nuet? Og hvordan låter det?

Gustafsson i flere format
Som Artist in Residence presenterer Gustafsson både nye versjoner av gamle konstellasjoner samt helt nye prosjekt.  The Thing er et av prosjektene til Mats Gustafsson med lengst fartstid, startet i 1999 sammen med Paal Nilssen-Love og Ingebrigt Håker Flaten. Under Moldejazz samarbeider trioen med den legendariske gitaristen James «Blood» Ulmer.
Et møte med saksofonist Colin Stetson i 2011, resulterte i albumet Stones utgitt på Rune Grammofon året etter.
– Saksofonduoer er ikke hverdagskost, så vi er glade for at disse to særegne saksofonistene nå gjenforenes i Molde, og med Stones som utgangspunkt og et arsenal av ulike saksofoner som verktøy på ny utforsker ulike former, detaljer, med energi og fantasi, forteller Moldejazz.
Den tradisjonsrike morgenkonserten Break of Day, har Mats Gustafsson ønsket å skape sammen med musikere med helt unike stemmer, og som har bakgrunn i fra nåtidig klassisk musikk heller enn fra jazz. Til konserten har Gustafsson med seg den mangesidige britiske mesterbassisten Barry Guy og hans kone Maya Homburger, som er spesialist på fiolin innen tidligmusikk. De øvrige medvirkende er perkusjonist Erik Carlsson og trompetist Anders Nyqvist.
Uka som Artist in Residence avsluttes i Molde Domkirke. Stedet har vært gjenstand for mang en legendarisk konsert opp igjennom årene, og denne kan føre seg inn i rekken av disse. Mats Gustafsson har modig nok tenkt å gripe sjanse til å fylle kirkerommet med musikk alene, med kun sin barytonsaksofon som verktøy.

Mer om programmet for Moldejazz finner du her.

Fra forsiden

Nyhet

Ti nye fra Moldejazz

I siste programslipp fra Moldejazz finner vi størstedelen av programmet til Alexandraparken, to konserter i Domkirka og en Storyville-konsert.

Nyhet

Sært i Smeltehytta

Kongsberg Jazzfestival har programmet for årets Særingfest klart. Den mer eksperimentelle delen av festivalen byr i år på blant annet trioen SPACE, Phil Minton & Veryan Weston, Nicole Mitchell solo og Christian Wallumrød & Ingebrigt Håker Flaten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev