Nyheter

Hyllest til A Love Supreme

I år er det 50 år siden John Coltranes album A Love Supreme ble gitt ut, og dette vil Oslo Jazzfestival markere med to helt ulike hyllestkonserter i august.

(På bildet over: Jøkleba)

– A Love Surpreme, utgitt i 1965, er en av jazzens mest kjente albumutgivelser. Etter John Coltranes samarbeid med Miles Davis på slutten av 50-tallet fulgte en solokarriere der han først jobbet med akkordbasert musikk (bl.a Giant Steps) og senere i et modalt (skalabasert) uttrykk, som her. I tillegg til de musikalske kvalitetene har albumet også religiøse overtoner uten å peke mot en spesiell religion, men åpner opp for ulike tolkninger. Under årets Oslojazz presenterer vi to svært forskjellige konserter der utgangspunktet for begge er A Love Surpreme, sier Edvard Askeland, daglig leder ved Oslo Jazzfestival.

De to hyllestene som presenteres er med Jøkleba med Oslo14 vokalensemble i Universitetets aula og med amerikanske Campbell Brothers – Sacred Steel i Domkirken.

– En hyllest til en universell skaperkraft, en deklarasjon av hengivenhet og søken etter renselse, men mest av alt  blir det stående som en radikal feiring av menneskelig skaperkraft, sier Jøklebas Jon Balke om A Love Supreme.
Etter en invitasjon fra Oslo Jazzfestival møtes Jøkleba og Elin Rosselands vokalensemble Oslo 14 på scenen i Universitetets Aula 11. august for å skape en refleksjon av denne innspillingen.

For amerikanske Campbell Brothers er det steelgitaren som er i sentrum. John Coltranes A Love Supreme med steelgitar i stedet for saksofon? En høyst original idé som ble en realitet da Lincoln Center i NYC bestilte nettopp dette fra The Campbell Brothers i 2014.  Oslo Jazzfestivals publikum får oppleve dette i Oslo Domkirke 14. august.

Bredt slipp for en bred festival
I tillegg til 50 årsjubilanten vil Oslo Jazzfestival også markere Frank Sinatras 100 års fødselsdag. Det gjør vi med Sinatra Songbook sammen med Marinemusikkens storband m/Lars Erik Gudim og Hilde Louise Asbjørnsen.
Prez & Lady Day med Bodil Niska & Mia Gundersen i front, speiler samarbeidet mellom saksofonisten Lester Young og Billie Holiday. Det er i år også 100 år siden hun ble født.

Men det er mer enn jubilanter som slippes denne uka. I tillegg vil Oslo Jazzfestival kunne by på et bredt utvalg av artister som Paal Nilssen-Love Large Unit, Elin Rosseland Kvintett, Harr&Hartberg og bosniske Amira Mendunjanin med Bojan Z. Magnolia Jazzband spiller på festivalen for 29. gang (!) i Domkirken– denne gang med gospelsangerinnen Tracee Meynsom også medvirket på festivalen i 2011.

– Det er gøy å vise frem konturene av årets program, og det er også gøy å holde fast ved vårt mantra om at alle sider av jazzen skal med. Hvor mange andre festivaler er det som kan skilte med Bodil Niska og Mia Gundersen i samme slipp som Paul Nilssen-Love Large Unit?, sier André Ishak, markeds og kommunikasjonsansvarlig ved Oslo Jazzfestival.

pressemelding: Oslo Jazzfestival
Mer om programmet på Oslo Jazzfestival her.

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev