Nyheter

Norsk jazzfotoutstilling i det estiske parlamentet

Torsdag 16. april åpnet fotoutstillingen «My favorite things», basert på jazzjournalist og fotograf Jan Granlies bilder, i det estiske parlamentet Rigikogu i Tallinn.

Utstillingen ble åpnet av  Eiki Nestor, som er stortingspresident i Estland. Korte hilsener ble også gitt av ambassadør Sørli, Sverre Lunde fra UDs kulturseksjon og lederen for Jazzkaar Anne Erm. Et femtitalls mennesker overvar åpningen, som skal stå en drøy måned i Parlamentets vandrehall.  Det ble opplyst at vandrehallområdet var godt besøkt av turistgrupper, og at det var ventet at mer enn 100 000 ville være forbi Granlies utstilling i perioden.

Stortingspresident Eiki Nestor gratulerer Jan Granlie. I bakgrunnen Sverre Lunde fra UDs kulturseksjon. (foto Erik Peinar)
Stortingspresident Eiki Nestor gratulerer Jan Granlie. I bakgrunnen Sverre Lunde fra UDs kulturseksjon. (foto Erik Peinar)

Jan Granlie avsluttet for knappe to år siden sitt virke som redaktør av det norske jazzmagasinet Jazznytt. Han satt med et fotoarkiv på mer enn 44 000 bilder, tatt på mer enn hundre jazzfestivaler gjennom ti år. Veien var således ikke lang til å utarbeide en fotobok, som for øvrig er en av de første i sitt slag i Norge. Boken som kom i august 2014 er på rundt 200 sider med bilder av ca 175 musikere og band. De fleste bildene er portretter tatt i konsertsituasjonen, og en av ideene med dette har, i følge Granlie selv, vært å prøve  «å fange musikken i bildene.»

Veien var heller ikke spesielt lang til utstillingsformatet. Utstillingen har allerede vært i Tampere Jazz Happening i Finland og Barentsjazz i Tromsø, med god mottakelse begge steder. Jazzfestivalen i Tallinn (Jazzkaar) er således tredje utstilling i rekken.

Ambassaden bidro godt i realisering av denne utstilling, og har kanskje vært medvirkende til at utstillingen ble satt opp i parlamentet. Det opplyses at stortingspresidenten er en ihuga jazzmann med en spesiell forkjærlighet for Frank Zappa. Det var neppe noen ulempe i denne sammenheng.

– Å lage en utstilling med fotografier, er egentlig mye enklere enn de fleste andre utstillinger, fremholder Granli. – Alle bildene forefinnes i pdf-formater på min computer, og det er bare å sende de ønskede bildene til et trykkeri og få dem printet ut.

Tekst: Utenriksdepartementet
Foto: Erik Peinar

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev