Nyheter

Festivalsjefens jazztips

Oslo World Music Festival er like rundt hjørnet. Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen gir oss sine konserttips, som blant annet Buika (bildet), til jazz og relatert musikk under årets festival.

Oslo World Music Festival (OWMF), som i år arrangeres fra 28. oktober til 2. november, er blant Europas fremste verdensmusikkfestivaler. I fjor, for femte år på rad, ble OWMF kåret til å være blant de 25 beste internasjonale festivalene i verden av det britiske musikkmagasinet Songlines.

OMFW presenterer hvert år artister fra alle verdenshjørner. Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen deler her sine konserttips med Jazzinorge-leserne;

28. oktober – Åpningskonsert: Hugh Masekela feat. Ole Edvard Antonsen & Mathias Eick
Oslo World åpner med Hugh Masekela feat. Ole Edvard Antonsen & Mathias Eick. Det er aller første gang de tre trompetistene i verdensklasse møtes. Hugh Masekela er Sør-Afrikas – og kanskje hele det afrikanske kontinentets – største trompetist. Det 75 år gamle multitalentet har opptrådt i et utall musikalske konstellasjoner, samarbeidet med storheter som Paul Simon, Fela Kuti og Herb Alpert, og vært en viktig kulturell stemme i kampen mot Apartheidregimet.
To av Norges fremste musikere; Ole Edvard Antonsen & Mathias Eick – Official vil gjøre en eksklusiv gjesteopptreden i forbindelse med åpningskonserten, og vi ser frem til en unik opplevelse!

29. oktober: Buika (ES)
Buika er så allsidig at det er vanskelig å forstå hvordan hun kan rekke over alt sammen. Ikke bare er hun flerspråklig og synger på spansk, katalansk, portugisisk, fransk og engelsk. Hun beveger seg også lekende lett mellom genre og har samarbeidet med så ulike musikere som Chick Corea og Nelly Furtado. Til alt overmål gir hun ut litteratur og poesi – samtidig som hun produserer sine egne album. Hun virker ikke som noe utpreget ordensmenneske – snarere tvert i mot har hun en live-personlighet og en stil som ser ut til å være overalt, alltid. Hennes musikalske karriere begynte i 2000 med Mestizüo, et samarbeidsalbum med pianisten Jacob Sureda. De følgende årene har det kommet sju ytterligere album, der Buika har vært innom jazz, cubansk flamenco, andalusisk copla, soul, blues og elektronisk musikk. Hun har skrevet musikk til Pedro Almodóvars film La piel que habito (Under huden), og tolket artister som Abbie Lincoln, Billie Holiday og Jaques Brel.

Buika spilte for første gang i Norge under Oslo World Music Festival i 2008, vi gleder oss til å høre henne igjen!

30. oktober: Huun-Huur-Tu (RU) 
Skimrende strupesang fra Sibirs steppelandskap.

31. oktober: Nordic Namgar (NO/RU/FI)    
Hva slags musikk oppstår i møtet mellom en norsk trompetist, en finsk-samisk protestsanger og en russisk-burjatisk vokalist? Svaret ligger nok ikke snublende nært for så veldig mange, for dette samarbeidet er helt unikt. Ole Jørn Myklebust, som blant annet har jobbet tett med Mari Boine de siste åtte år, presenterer i dette prosjektet nyskrevet musikk som ble komponert til bestillingsverket til urfolksfestivalen Riddu Riđđu i 2013.

2. november: Trygve Seim Rumi Songs (NO/SE)
Den persiske sufist-poeten Jalaladin Rumi har hatt stor innflytelse på musikk, dans, poesi og filosofi i flere land. Rumi, som levde på 1200-tallet, etterlot seg et stort antall skrifter som har inspirert mystikere, musikere og andre kreative sjeler i hundrevis av år. Trygve Seims Rumi-prosjekt er en kombinasjon av Rumis poesi og skandinavisk samtidsmusikk.

Saksofonist Trygve Seim har siden tidlig på 1990-tallet markert seg både som komponist og improvisator, og vært del av en rekke ulike jazzkonstellasjoner. Han har studert arabisk musikk i Kairo, og stiftet bekjentskap med Rumis poesi da den nå avdøde sopranen Anne-Lise Berntsen bestilte musikk noen av hans dikt på midten av 2000-tallet. Dagens prosjekt er en fortsettelse av dette bestillingsverket, og det er den ypperlige sangeren og skuespilleren Tora Augestad som synger. Frode Haltli spiller akkordeon, Svante Henryson cello – og dikteren Erling Kittelsen fremfører gjendiktninger av Jalaladin Rumis poesi. Dette er et unikt samarbeid mellom ledende norske musikere i sin hyllest til en poet hvis arv strekker seg over mange hundre år, flerfoldige landegrenser, og utallige livsverk.
http://www.youtube.com/watch?v=D__MVhTxY0E

Hele programmet til Oslo World Music Festival finner du her.

Fra forsiden

Vossa Jazz 2024 - dag 3

Mowday! Mowday!

FESTIVAL: Ekstatisk, politisk og rørende verk fra underkjente Shannon Mowday toppet årets Vossa Jazz. Les Audun Vingers siste rapport fra festivalen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev